11:42 / 16.04.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Odbačeno staklo kao umjetnički medij

Izložba "Preobrazbe" Antona Vrlića

Izložba "Preobrazbe" Antona Vrlića

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Izložba "Preobrazbe" Antona Vrlića, otvorena u Klovićevim dvorima, donosi skulpture i crteže kojima je umjetnik zaokružio stvaralačko razdoblje od 2017. do 2020. Ciklus crteža usporedno sa staklenim skulpturama poveznica je s autorovim ishodištima. 

Pritom se autor služi odbačenim staklom koje se već počelo raspadati ili gubiti oblik, primjerice, onime koje je nekad prekrivalo pročelja zagrebačkih zgrada, čime izložbi dodaje poruku o prolaznosti. 

- To je otpalo staklo s zgrade Gradec, koja bila korištena kao dugogodišnji galerijski prostor, i koja je obložena staklenim pločama koje je dizajnirao upravo moj mentor i profesor Raul Goldoni. Ta stakla sam iskoristio za svoju kreativnu priču, odnosno transformacijskim putom i preobrazbama iz običnih ploča i staklenog krša stvorim nove staklene oblike i vrijednosti preobraženog stakla, objašnjava Anton Vrlić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!