18:41 / 12.02.2021.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Vijesti iz kulture/HRT

Popularna književnica oprašta se od romantike

Sanja Pilić

Sanja Pilić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

'Zbogom romantiko’- nova je zbirka priča naše poznate književnice Sanje Pilić koja iza sebe ima cijeli niz knjiga za djecu, ali povremeno zakorači i u svijet odraslih. I to ondje gdje smo, možda, najosjetljiviji - u partnerskim odnosima.

Partnerski odnosi, svakodnevica traganja za samim sobom, starenje koje donosi nevidljivost - sve su to teme koje donosi zbirka priča Sanje Pilić intrigantna naslova 'Zbogom romantiko'. Kako je izdanje nastalo otkrila je u našim Vijestima iz kulture:

- Zapravo je to skup priča koje sam pisala kroz neko dulje razdoblje, neke su u Večernjaku bile objavljene. U biti knjiga ima i humora i smijeha, romantike i starenje i današnjeg vremena i korone, priča Sanja Pilić.


Likovi Sanje Pilić često su osamljenici u potrazi za ljubavlju, za onim magičnim nikad dosegnutim idealom savršene komunikacije između partnera. No autorica rijetko ostavlja čitatelja bez ironizacije istog tog nametnutog nam ideala i životnog optimizma.


- Volim pisati kratke forme, što sam starija imam manje vremena i sve mi treba biti sažeto. Ne bih vjerojatno mogla napisati roman, ne bih imala strpljenja, ja volim pisati u dahu, priznaje Sanja Pilić.

Rezultat toga su vrlo pitke i nepretenciozne priče čija autorica i sama naglašava da su pisane iz naglašene ženske perspektive.


- Ja volim biti po ladicama, jer je ona ženska, to jesu ženske priče, ne bi ih napisao muškarac na taj način, smatra Sanja Pilić.


Osim samog zavodljivog dizajna knjige, priče su dodatno oplemenjene crtežima vrsnog ilustratora Marka Jovanovca koji je čitanje ovih priča učinio još zanimljivijim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!