"Šovini dani" - sjećanje ne velikana hrvatskoga glumišta

07.09.2022.

18:37

Autor: Renata Ostović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

"Šovini dani" - sjećanje ne velikana hrvatskoga glumišta

"Šovini dani" - sjećanje ne velikana hrvatskoga glumišta

Foto: HTV / HRT

Već 16 godina u spomen na Fabijana Šovagovića, jednog od najboljih hrvatskih glumaca, održavaju se "Šovini dani". U Valpovu je održan okrugli stol pod nazivom "Šovo slavonske ravni" na kojemu su se prisjetili Šovagovića, glumačke planine slavonske ravnice i zaboravu oteli njegovu ostavštinu.


Fabijan Šovagović, rođeni Ladimirevčanin, glumačka legenda sa stotinu lica, kao rijetko koji umjetnik uspio je spojiti svoju autentičnost s ulogama koje je tumačio. Govorio je da je gluma privlačno zanimanje, ali teško poput oranja, ostvario je 120 televizijskih i filmskih uloga, a debitirao je 1957. u danas antologijskom filmu "Svoga tela gospodar".

- On je meni dao moj prvi film i svoje najbolje djelo "Sokol ga nije volio". Dakle, meni debitantu, nitko i ništa, u ono vrijeme dati da radi jedan svoj životni projekt , to je zbilja bila velika čast i velika odgovornost za mene. ŠtO je bilo u njegovoj glavi da baš je mene odabrao, to je isto pitanje, kaže Branko Schmidt, redatelj.

Šovo je, kaže Schmidt, za njega najveći i najbolji hrvatski glumac svih vremena. I vrhunski intelektualac i prijatelj, velikan kojega pamtimo po ulozi gazde Šime u Schmidtovu "Đuki Begoviću". Zajedno su radili i na filmu "Vukovar se vraća kući".

Šovagović je često govorio da je kazalište njegova prva ljubav, odigrao je 70-ak kazališnih uloga.

U srcu je nosio svoju slavonsku ravnicu, prisjeća se Valpovčanin Drago Skelac, koji je prijateljevao sa Šovom dulje od pola stoljeća.

- To je bio čovjek široke slavonske duše, vrlo strpljiv, mo'go je podnijet sve moguće nepravde, ali na sve nedaće u životu odgovorao je sa šalom. Volio je se šalit', šegačit ' i pravit' psine i od sebe i od drugih, prisjeća se Drago Skelac, prijatelj Fabijana Šovagovića.

Iako velikan hrvatskoga glumišta, Šovagović je uvijek ostao običan čovjek iz stvarnosti. Zaljubljen u rodne Ladimirevce i privržen svojoj obitelji.

- Fabijan Šovagović kao brat moga djeda je bio nadahnuće i kao najveći hrvatski glumac, ali i kao centralna ličnost za obiteljskim stolom i uživao sam u tim razgovorima u djetinjstvu i tek poslije sam počeo upijati i sve ono što je bio, otkriva Tomislav Šovagović, književnik i novinar.

Svoje susrete s velikim Šovom pretočio je u knjige. Jedna od njih, Rudnik čvaraka 2, bit će predstavljena danas u sklopu ovogodišnjih Šovinih dana. Manifestacije za koju redatelj Branko Schmidt smatra da treba postati nacionalna. Jer veliki Fabijan Šovagović to zaslužuje! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!