Umjetnički rad u izlogu

30.03.2021.

14:52

Autor: Hina

"Zone prisutnosti"

"Zone prisutnosti"

Foto: Galerija Nova / HRT

Do kraja tjedna u zagrebačkoj Galeriji Nova može se razgledati višedijelna svjetlosna instalacija "Zone prisutnosti", nastala pod mentorstvom Ivana Marušića Klifa.

- Instalacija Luke Bosanca, Ivana Jamića, Vite Jončić, Ivane Škvorčević, Elene Štrok i Lare Varat vidljiva je tijekom cijelog dana kroz izlog galerije, do 2. travnja od 12 do 22 sata, bez ulaska u sam prostor, a vrhunac svoje zvučno-vizualne pojavnosti postizat će nakon 19 sati, ističe se u najavi .


Nastala je unutar projekta "Supostojanje 2: Prostori svjetla" kojeg kurira Martina Kontošić, a istražuje mogućnosti građenja novih produkcijskih izložbenih metodologija i alternativnih diskurzivnih pristupa putem svjetlosno-zvučnih intervencija.

- S obzirom na to da se u recentnom trenutku povijesti fizička prisutnost sputava različitim ograničenjima, ona intelektualna ipak pokušava zaobići takve uvjete svakodnevice i živjeti onim starim ili tek imaginarnim životom u kojem je stvarnost distorzirana do te mjere da se njeno postojanje čini gotovo nemogućim, napomenuo je u svom tekstu o tom djelu Luka Bosanac.


Instalacija je sagrađena od posuđenog materijala, različitih digitalno pohranjenih fragmenata autorske svakodnevice "koji upućuju na prostore na kojima se bilo ili na kojima se čezne biti, na prostore neke sadašnje ili prošle, ali ipak ljepše stvarnosti."

 "Zone prisutnosti"

"Zone prisutnosti"

Foto: Galerija Nova / HRT

- Zone prisutnosti tako nisu rezultat bavljenja specifičnom temom, nego rezultat ispitivanja mogućnosti zajedničkog bivanja u procesu. Postupkom uslojavanja fragmenata različitih svakodnevica, nastojala se prezentirati zajednička imaginacija jedne i bolje svakodnevice te tako naglasiti diskrepancija između onoga što trenutno jest i onoga što je bilo ili što bi moglo biti, ustvrdio je Luka Bosanac.


Projekt je dijelom programa Galerije Nova udruge Što, kako i za koga/WHW i podržan je od strane Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!