Umro je redatelj Bogdan Žižić

03.05.2021.

09:15

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Bogdan Žižić

Bogdan Žižić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U 87. godini preminuo je poznati, višestruko nagrađivani hrvatski redatelj i scenarist Bogdan Žižić.

Od svog prvog dokumentarnog filma "Poplava" 1964., Bogdan Žižić snimio je više od stotinu naslova. Najviše su ga zanimale kratke dokumentarne forme, a prva su mu dva igrana filma - "Kuća" i "Ne naginji se van" ovjenčana Zlatnim Arenama.


Autor je dokumentarnog filma "Moj slučaj" - posvećenog Vladi Gotovcu, a umjetnika Alfreda Pala pratio je u filmovima "Jedna vukovarska priča" i "Goli otok".


Posljedni dokumentarni film "Jasenovački memento" snimio je prije pet godina. Dobitnik je najviših nagrada i priznanja, među kojima su i one za životno djelo - Nazorova i Motovunskog filmskog festivala.

Žužić je diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Bio je dramaturg u Zagreb filmu (1960.–64.) te njegov direktor (1984.–90.). 


Jedan je od najplodnijih hrvatskih autora kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova (osobito s područja likovnih umjetnosti), nagrađivanih na međunarodnim festivalima (Oberhausen, Leipzig, Krakov, New York). 


Cjelovečernjim igranim filmovima Kuća (1975, Velika zlatna arena na festivalu u Puli), Ne naginji se van (1977, Velika zlatna arena u Puli) i Daj što daš (1979) afirmirao se kao vodeći predstavnik struje društvenokritičkoga filma 1970-ih; istomu tematskom krugu pripada i njegov najuspjeliji film Rani snijeg u Münchenu (1984), a Cijena života (1994) ratne je tematike.


Za HTV režirao zapažene TV filmove Kvartet (prema M. Begoviću, 1997) i Kuća duhova (prema K. Š. Gjalskomu, 1998). Objavio je memoarsku knjigu Pješčana ura (2009). 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!