Mesoprerađivači stipendijama privlače buduće mesare

17.05.2023.

07:03

Autor: Sandra Špoljar/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Mesoprerađivači stipendijama privlače buduće mesare

Mesoprerađivači stipendijama privlače buduće mesare

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Hrvatskoj se svake godine povećava popis deficitarnih zanimanja, posebno onih majstorskih. Stoga naši mesoprerađivači stipendijama i garantiranjem sigurnog i dobro plaćenog posla, nastoje privući što više mladih da se u strukovnim školama osposobe upravo za mesare. Jedna takva priča stiže iz Međimurja. 

Ivan Žužić ima 19 godina, a nakon što je prošle godine u Prelogu završio Srednju školu i stekao zvanje mesara, odmah se zaposlio u čakovečkoj Mesnoj industriji 'Vajda'. Tijekom školovanja bio je i tvrtkin stipendist. 

- Koliko smo dobivali tu stipendiju, meni je to jako puno pomoglo, zato jer nisam ovisio o roditeljima, imao sam svoje novce i uspio sam još nešto i uštedjeti, rekao je Žužić.

''Bez kvalitetnih mesara napretka nema''

'Vajda' već desetak godina tako pomaže učenicima mesarima koji se školuju u Prelogu i Varaždinu.

- Mesar, kao što je kolegica već prije naglasila je jedan od ključnih faktora u našoj industriji, jer uz svu tehnologiju, bez kvalitetnih mesara, napretka nema, izjavio je Vilim Simon, predsjednik Uprave Mesne industrije "Vajda", Čakovec.

Srednja škola Prelog jedina u Međimurskoj županiji učenike obrazuje za zanimanje mesar.

- Razmislite gdje se vidite, ovo je sjajno zanimanje, zanimanje koje je zapošljivo i u ovom prostoru Hrvatske i Međimurja koje se razvija u enogastronomsku destinaciju, vrlo potrebno, kazao je Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog.

Može se dobro zaraditi 

- Svakom mladom osmašu preporučio bi da ide za mesara, zato što se može jako dobro zaraditi na tome i ima posla, rekao je za kraj Žužić. 

Pokažu li mladi veći interes za ovo zanimanje, prvotno određene upisne kvote bit će povećane, pa bez svojega mjesta u školi neće ostati nijedan budući mesar.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!