Škola u kojoj žele raditi učitelji iz cijele zemlje

09.04.2023.

20:11

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Škola u kojoj žele raditi učitelji iz cijele zemlje

Škola u kojoj žele raditi učitelji iz cijele zemlje

Foto: Dnevnik / HRT

Uskrsna priča iz naše nedjeljne rubrike "I mi idemo u školu" vodi nas u područnu školu u Lupoglavu, u koju učenici, osim pješice, dolaze autobusom i vlakom. U njoj žele raditi učitelji iz cijele zemlje, a naša Sunčica Findak otišla je provjeriti - zašto?

Od prvog razreda uče - nema kašnjenja. Zakasne li na vlak, zakasnit će i na nastavu. I drugo pravilo - svi se drže skupa od željezničke postaje do škole i natrag.

- Stariji moraju biti uz mlađe kada prelazimo, stalno ih pazimo, rekla je Ilarija.

Kažu, slušaju ih, a ako i bude kakvih nepodopština, treće pravilo glasi: sve ostaje tajna i nema tužakanja. Mala skupina putnika stiže na vrijeme u školu.

Dok stvaraju, otkrivaju nam da najviše vole proljeće. Sve cvjeta, a čini se - i ljubav. U drugoj prostoriji šivaju vrećice za lavandu.

- I na te vrećice ćemo šivati glagoljska slova, objasnila je Iva Marija Šuljević, prof. hrvatskog jezika OŠ Vladimira Nazora PŠ Lupoglav.

A glagoljicu znaju svi, redovito sudjeluju na maloj glagoljskoj akademiji u Roču. Svaki tjedan imaju i parlaonicu na kojoj suprotstavljaju mišljenja o različitim temama.

Puštamo ih u njihovoj debati. Obilazimo školu, zidove su, kaže nam voditelj, oslikali učenici - po svojoj mjeri.

- To su likovi popularnih osoba, iz pop kulture i kulture općenito. Bob Marley, Hendrix, Schuman, Dora Maar, rekao je Eduard Videka, OŠ Vladimira Nazora voditelj PŠ Lupoglav.

Voditelj škole i profesor prirode, biologije, kemije došao je iz Splita prije 15 godina u Lupoglav i ostao. I nije jedini.

- Došao sam iz ljubavi ponajprije iz ljubavi prema prirodi i mirnom životu i naravno čistom okolišu, rekao je Igor Dorić, nastavnik tehničke kulture OŠ Vladimira Nazora PŠ Lupoglav.

Pedagoginja Ana Vukalović je iz Belišća.

- Studirala sam u Rijeci i sljedeći korak je bio da sam tu poslala molbu i ostala ovdje, rekla je.

Dijana Grozdić, profesorica hrvatskog, došla je iz Županje i ostala zbog ljubavi, ali i sličnosti sa Županjom.

- Zbog zavičajnosti, ljubavi prema tradiciji, gostoprimstva, rekla je.

Neki će, nakon nastave u Lupoglavu, u još jednu školu jer gotovo svi rade u više njih. Učenici će autobusom, vlakom, rijetko tko pješice kući. A onda ponovno sutra sretni u ovu školu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!