07:00 / 11.04.2021.

Autor: Marija Dujmić/M.M./Regionalni dnevnik/HRT

U Splitu ponovno otvoren Studij mediteranske poljoprivrede

Studij mediteranske poljoprivrede

Studij mediteranske poljoprivrede

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nakon nekoliko godina pauze u Splitu je prije dvije godine ponovno otvoren Studij mediteranske poljoprivrede. Velik dio nastave čine vježbe na poljoprivrednim terenima, pa je i kolegica Marija Dujmić sa studentima krenula na jednu takvu vježbu, u rascvjetali voćnjak.

Miro i Ani studenti su druge godine Studija za mediteransku poljoprivredu, no razlozi njihova upisa tog studija potpuno su različiti. Oboje žele naučiti što više o poljoprivredi i onomu što pruža. Miro se cijeli život hobistički bavi poljoprivredom, no htio je više toga znati i naučiti.

- Cilj mi je bio napravit jedan iskorak. S obzirom da je bilo dosta problema tijekom te proizvodnje, pokušaj razumijevanja samog tog procesa proizvodnje, nadogradnje kvalitete proizvoda onim čime se bavim i da to ima jedan zadovoljavajući fakultet, rekao je Miro Stojić, student mediteranske poljoprivrede, Sveučilište u Splitu.

- Umrežila sam se s nekim poljoprivrednicima kojima je jako teško obrađivati ovaj posao u obliku njihove radne snage kako bi mi oni mogli prenijeti neko znanje, jer činjenica je da ti možeš 10 sati provesti ispred knjige, ali jedan sat rada na terenu u poljoprivredi na praksi to nadmašuje, kaže Ani Slavica studentica mediteranske poljoprivrede, Sveučilište u Splitu.

Voljeli bi studenti da je više terenskih vježbi, ali epidemiološka ih situacija malo koči u tome, pa na teren idu u manjim grupama.

Mladi se rijetko odlučuju za poljoprivredne studije, i premda ti studiji nude i mnogo više, mnogima je to asocijacija na njivu i traktor.

- Mi bi trebali malo više poraditi, kao zajednica, kao društvo, na promociji poljoprivrede, poljoprivrednih studija naročito u ovim kriznim vremenima. Zato bi trebalo kroz studij i sve druge aktivnosti u društvu raditi na intenzivnijoj promociji poljoprivrede, kaže prof. dr. sc. Frane Strikić, Studij mediteranske poljoprivrede Sveučilište u Splitu.

Poljoprivreda je hrana, a onaj tko ima svoju hranu, zadovoljan je čovjek. A još ako to može prodati, posebice u turizmu na koji se najviše oslanjamo, zadovoljstvo je veće. Turizam može biti u krizi, ali hrana će nam uvijek trebati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!