Namaz od pršuta - novi specijalitet

17.04.2022.

07:00

Autor: Marija Dujmić/Regionalni dnevnik/HRT

Namaz od pršuta - novi specijalitet

Namaz od pršuta - novi specijalitet

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Gosti koji dođu, rado kušaju domaće specijalitete. Među njima je i pršut, čiji proizvođači na različite načine krče put do kupaca. Tako se sada od dalmatinskog pršuta proizvodi i namaz.

Zamirisale pogačice, a još više dalmatinski pršut. A nije pršut, nego namaz od tog specijaliteta. Nakon kušanja nepca su nam se obradovala bogatstvom okusa i mirisa. U pršutani Voštane dosjetili su se kako iskoristiti komadiće pršuta koji ostaju nakon otkoštavanja i narezivanja pršuta. Riječ je od manjim dijelovima koje stroj ne može narezati, a jednake su kvalitete kao i onaj narezani dio.

- Radi se o proizvodu koji prema pravilima o mesnim proizvodima spada u kategoriju toplinski obrađenih mesnih proizvoda, u našem slučaju to je sterilizirani proizvod, rekao je Miro Mrčela, tehnolog u pršutani.

Radi se od vlastite sirovine isključivo od zaštićenog dalmatinskog pršuta. Dobiva se mljevenjem dijelova pršuta i sastojaka koji idu u takve proizvoda uz određene začine.

- Radi se o visokih 45%, što u konačnici daje gotovom proizvodu jednu prepoznatljivu finu aromu i okus na dalmatinski pršut i blagi okus po dimu, dodao je.

Premda je namaz kratko na tržištu već je tražen, a najbolje ga reklamiraju zadovoljni kupci.

- Planovi su da krenemo sada lagano i s izvozom i plasiranjem na inozemno tržište, kako smo prisutni na EU tržištu. Cilj nam je ovaj proizvod i dalje plasirati u što više stranih zemalja, rekla je Ana Babić, izvršna direktorica pršutane.

Za sada ga uglavnom plasiraju kroz trgovačke lance koji su im partneri i za plasman pršuta. No, to su još uvijek male količine u odnosu na planove.

Jako otežano je dobiti ambalažu i vremenski periodi isporuke su se produžili. Dobavljači nam ne mogu garantirati kad ćer određeni materijal ili ambalažu ispostaviti i tu nastaju mali problemi, dodala je Babić.

Namaz za sada rade izvan svoje pršutane, jer još nemaju vlastiti stroj za mljevenje. Nadaju se jednom i tome kao i stabilizaciji trenutačno poremećenog tržišta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!