21:16 / 11.09.2021.

Autor: Marija Dujmić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Predstavljena povijesna postrojba u Sinju

KoHorta Delmata Osinium

KoHorta Delmata Osinium

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Povijesna postrojba KoHorta Delmata Osinium predstavljena je u Sinju. Inovativni je to turistički proizvod udruge "Gaj Laberije" u partnerstvu s Udrugom nezaposlenih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. 

Povijesne postrojbe iz 1. stoljeća, Kohorta Delmata i Rimski legionari, izazvale su divljenje brojnih Sinjana i ponekog turista na prepunoj sinjskoj Pjaci. Prošetale su gradom u povijesnim odorama te izvele kratki prikaz borbe. Udruga "Gaj Laberije" promiče kulturne događaje, a cilj predstavljanja postrojbe jest oživljavanje bogate antičke povijesti na području Cetinske krajine. 

- Znači, usmjeravanje i edukacija lokalnog stanovništva pa i turista, skretanje pozornosti na naše muzeje koji imaju impresivne zbirke antičkih artefakata i iskopina i ima dosta lokaliteta. Kroz ovu priču potičemo da se ti lokaliteti istraže, naglašava Dejan Poljak, predsjednik Udruge "Gaj Laberije", Sinj.

Rimski legionari u crvenim odorama u cijelosti su autentični, a Kohorta Delmata još radi na svojem izgledu. 

- Uzeli smo zlatni format, to nam je bilo da budemo malo impresivni. Više smo se bazirali da ovo bude inovativni turistički proizvod, govori Poljak. 

Osim za promidžbu sinjskog turizma, Udruga i postrojba važne su i za braniteljsku populaciju jer su članovi najvećim dijelom nezaposleni hrvatski branitelji. 

- Ministarstvo hrvatskih branitelja je vrlo ponosno kad vidimo naše branitelje u ovakvim povijesnim, kulturnim, sportskim događajima. Branitelji su aktivni i dalje u svim situacijama, naglasila je Ivana Srdarević Bravić, izaslanica ministra branitelja. 

Svojim atraktivnim izgledom povijesna postrojba Kohorta Delmata zasigurno će privući pozornost gdje god se pojavi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!