Legendarnom "Briškuli" more je bilo život i izazov, uvijek ga je vuklo naprijed

19.06.2022.

15:04

Autor: Marija Dujmić/T.D./More/HRT

Toni Pavičić Donkić

Toni Pavičić Donkić

Foto: More / HRT

More i plivanje bili su mu prva ljubav. Još kao dijete iz rodnog je Vrbanja, jer nije bilo prijevoza, pješačio do Staroga Grada. Susjedi koji su ga sretali s ručnikom preko ramena govorili bi, mali Briškula ne može bez mora. A on je samo želio plivati i plivati. 

Bio je višestruki prvak Hrvatske, ali i Jugoslavije u bazenskom plivanju. Preplivao je La Manche i Gibraltar, no ostao je skroman i samozatajan. A on je Toni Pavičić Donkić - poznat pod nadimkom Briškula.

Plivao je i zimi i ljeti, njemu vrijeme nije bilo važno. Osvojio je brojne medalje i priznanja diljem svijeta. Jedan je od najtrofejnijih i najboljih plivača i maratonaca u povijesti Republike Hrvatske. Broj osvojenih medalja i ne zna, jer plivao je iz zadovoljstva.

-  Moja djeca i ja, dva-tri dana smo to skupljali po nekim ladicama i spajali i stavili dio toga na ploču, rekao je Toni Pavičić Donkić, maratonski plivač, Jelsa. 

Medalje će biti djeci podsjetnik na tatine uspjehe. Za sve medalje koje su još po ladicama, bilo bi mu malo još 10 ovakvih ploča, no izabrao je neke od najdražih. 

- Prvak Jugoslavije ili Hrvatske, ili prvak Francuske, ili one koje su sa svjetskih prvenstava veterana gdje se mogu podičiti da sam više puta, više godina bio u top 10 u svijetu u zadnjih 15 godina, naglasio je. 

Svaka medalja ima svoju priču, bila sa švicarskih jezera, gdje je živio više od 20 godina ili sa svjetskih i domaćih maratona ili iz hrvatskih bazena. 

- Posebno 90-e u Rijeci, na prvenstvu Hrvatske gdje sam u tri dana 5 zlatnih medalja osvojio i nekad u mom plivačkom klubu Jadran Split, prisjetio se.

Ispunio je i svoju dugogodišnju želju i preplivao La Manche, što drži krunom svoje karijere. 

- U to vrijeme je plivao Rogošić i nije to bilo toliko razvikano. Onda sam 2006. godine odlučio, prije 16 godina plivati. Znao sam da će biti dobro vrijeme jer sam očekivao vrijeme ispod 10 sati, to je i danas top vrijeme u tim preplivavanjima od 2200 uspješnih preplivavanja, naglasio je. 

More mu je bilo život i izazov i uvijek ga je vuklo naprijed. Tako je preplivao i Gibraltar.

- Gibraltar sam tada na rekordno plivao, na pola puta sam imao problema s nevremenom, to se izjalovilo nekako. Ali dan-danas je među top 12 svih vremena od 700 preplivavanja moje vrijeme s 3 sata i 9 minuta, rekao je Pavičić Donkić. 

Isplivao je više od 60 maratona diljem svijeta, među njima i 2004. i Vis- Hvar, te 12 puta faroski maraton, gdje mu je bilo važnije nastupiti nego pobijediti. 

- Odmah sam krenuo s maratonom 1982., već 40 godina slavim jubilej sam sa sobom, našalio se.

- Preko 60 tisuća kilometara je iza mene, na mojim leđima u tih 40 godina. Najdraži mi je La Manche, gdje bih opet otišao i rado se sukobio sa svim tim neprilikama koje me tamo čekaju, istaknuo je.

Sudjeluje i u humanitarnim akcijama, posebice za Udrugu Perle, a radi i na zanimljivom projektu baš za tu Udrugu. 

- Radi se o podmornici, minidronu koja je sa 100 metara kabela povučena i za poduku djeci pokazivati temperaturu mora, prljavštinu u moru, ribice, rekao je.

Slikanje je nakon plivanja njegova druga ljubav. Tu je pronašao ravnotežu između plivanja, posla i drugih obveza, a imao je nekoliko zapaženih samostalnih i skupnih izložbi u Švicarskoj, Italiji i Hrvatskoj. 

- Nije mi dan ispunjen ako nisam napravio 5-6 stvari tijekom dana. Znači, to je slikanje među ostalim u kasnim večernjim satima, rekao je. 

Svestrani Toni napisao je i knjigu o osvojim preplivavanjima pod nazivom "Mt. Everest Horizontal".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!