07:00 / 24.12.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/HTV/Marija Dujmić/E.P.C.

Zaštićena dalmatinska panceta krči svoj put

Dalmatinska panceta - s oznakom zaštite EU-a

Dalmatinska panceta - s oznakom zaštite EU-a

Foto: Regionalni dnevni/HTV / HRT

Prije nepunu godinu dalmatinska je panceta zaštićena geografskim podrijetlom na razini EU-a. Nekada se sušila samo za vlastite potrebe, no posljednjih nekoliko desetljeća našla je svoje mjesto i u pršutanama i trgovinama. Nakon što je zaštićena, polako rastu i proizvodnja i potražnja.

- Mi nismo veliki proizvođači, osjećamo značajan rast, ali ipak najviše upita dolazi od naših kupaca izvana. Znači, zaštita je u svakom slučaju pogođena i dugoročno će doniti jako dobre rezultate proizvođačima pancete, rekao je Ivica Babić (Voštane).


Kao i svinjske butove, pršutari su prisiljeni pancetu kupavati u europskim zemljama. Uglavnom kupuju meso hrvatskih proizvođača koji zbog nedostatka klaonica i rasjekaonica u Hrvatskoj, svoje svinje prodaju u susjednu Mađarsku i Austriju, pa onda to meso završi u hrvatskim sušarama. Transport povećava i troškove proizvodnje.


- Normalno da bi nam bilo jednostavnije dogovoriti se s nekim u Zagrebu ili bliže i taj transport bi bio sveden na 8 - 9 sati, to bi onda moglo utjecati na konačnu cijenu i sve, kaže Ivica Babić.


Možda jednom netko i u Hrvatskoj izgradi rasjekaonicu mesa gdje bi kupci mogli birati komade svinje koji im trebaju. Do tada će se domaće meso uvoziti. A zaštićena panceta krči svoj put na tržištu, i uz odavno poznati pršut i ona se lakše prodaje. 


 Nekada težačko jelo, posljednjih godina postalo je i delicija. Rasle su i potražnja i cijena. Osjetno je to i posljednjih godinu dana nakon zaštite, no i dalje su to male količine u odnosu na poznatiji pršut.


- Mislim da je kao i s pršutom, da su naše zemlje u okruženju ciljano tržište, jedno, drugo ciljano tržište su naši radnici, naši ljudi kojih ima svugdje po svijetu i to su te zemlje, objašjava Ivica Babić. 

Teško je pancetu plasirati na tržište koje ne poznaje taj proizvod. Nekad obična, gotovo sirotinjska hrana, uvijek je bila prisutna u dalmatinskoj kuhinji. S vremenom je postala nezaobilazni dio hrvatskih jelovnika i zaštitni znak tradicionalne dalmatinske kuhinje. Zato bi veliku ulogu u njezinu plasmanu morali imati domaći hotelijeri i ugostitelji koji bi, umjesto uvozne, turistima trebali nuditi domaću pancetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!