Kaštelanski crljenak, predak Zinfandela i Primitiva

22.07.2021.

07:06

Autor: Marija Dujmić/Plodovi zemlje/I.B./HRT

Kušanje vina

Kušanje vina

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U svijetu proslavljen pod imenom Zinfandel i Primitivo, kaštelanski crljenak, predak spomenutih vina, sve je popularniji i kod nas. Kao sorta uzgaja se diljem Dalmacije, no najviše vinara koji rade vino od crljenka upravo je iz Kaštela. Odnedavna se kaštelanski vinari, njih 12, može pohvaliti ocjenom izvrsnosti svojih vina od kaštelanskog crljenka. Oznaka izvrsnosti ponajprije je namijenjena označavanju vina visoke kvalitete proizvedenih od te sorte, i to isključivo vinarima koji imaju vinograde u Kaštelima i u Upisniku su proizvođača grožđa i vina.

Oni koji su već kušali vino od kaštelanskog crljenka znaju da je riječ o vrhunskom vinu, no ova ga oznaka diže na novu razinu. Inicijativa je potekla od samih vinara, koji su potpomogli grad Kaštela, RERA i Klaster Zora, a s ciljem da istaknu kvalitetu i vrijednost koju kaštelanski crljenak ima na tržištu. Tako bi uz već proslavljena svjetska vina Zinfandel i Primitivo, kojima je pradomovina baš u kaštelanskom vinogorju, i crljenak kaštelanski trebao dobiti dodanu vrijednost.

- Rera je napravila cijeli projekt s pravilnikom na koji način će se to dodjeljivati, markica koju smo sad stavili na crljenak je izvrsnost. Znači, to je jedan stupanj više od te kvalitete nego što traži prosječno tržište, objasnio je Jakov Bedalov iz Kaštel Kambelovca.

- Nekako smo se izbrendirali u smislu da smo se ogradili od svakog drugog crljenka koji nije iz Kaštela, tako da crljenak može biti iz Makarske, iz Zadra, odakle god želite, iz bilo kojeg vinogorja, ali ukoliko ne proizvodite vino u Kaštelanskom vinogorju ne možete dobiti tu oznaku, istaknuo je Ivan Perišin iz Kaštel Kambelovca.

Oznaka izvrsnosti svakako im je vjetar u leđa i time žele ići na višu razinu prepoznatljivosti. Iako su mala družina, ipak ih ima i vjeruju da će potaknuti i mlađe da nastave tradiciju. A vinari se i međusobno nadziru da ne bi bilo kupovine grožđa sa strane koje bi se prezentiralo kao kaštelanski crljenak.

Oznaka izvrsnosti svakako je poticaj i sadašnjim, ali i nekim budućim vinarima koji planiraju sadnju vinograda. No, u Kaštelima iako ima neobrađene zemlje, to su male površine i to je, ističu vinari, Sizifov posao.

Dalmatinci vole vina punog tijela s visokim alkoholima, ali s mekoćom i umjerenim kiselinama i voćnim okusom, a upravo takav je kaštelanski crljenak. A vole ga i turisti, pa su se kaštelanski vinari pobrinuli da turiste voze vinskom kočijom po Kaštelima od podruma do podruma. A koja mu je još odlika.

- Najveća odlika crljenka je ta trenutno sada što je dokazano da je američki zinfandel potekao od crljenka kaštelanskog. To je marketinški najveća odlika, a da je on bio jednostavan za raditi onda ne bi bio na izumiranju, bili bi ga i naši stari nastavili raditi, ističe Ivan Kovač Matela.

Oznaka izvrsnosti potvrda je kaštelanskim vinarima za trud, jer crljenak je zahtjevan u proizvodnji, ranije dozrijeva, ima tanju kožicu, sklon je bolestima, no ima i veću kiselinu koja ga može očuvati a ujedno mu daje i odgovarajuću svježinu. Markica s oznakom izvrsnosti kaštelanskim vinarima pomoći će i u promidžbi i u prodaji, posebice u turističkoj sezoni za koju se nadaju da će biti bolja od prošle. No, kako je riječ uglavnom o malim vinarima nemaju velikuh problema sa zalihama, ali svejedno se trude i pronalaze razne račine, poput interneta i virtualnih tržnica, za plasman svoga vina na tržište.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!