Od hobija do profesionalnog vinara

17:10 / 21.04.2022.

Autor: Marija Dujmić/Regionalni dnevnik/HRT

Od hobija do profesionalnog vinara

Od hobija do profesionalnog vinara

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Kaštelanski crljenak, u svijetu proslavljen kao zinfandel i primitivo, u domovini je bio gotovo nepoznat. No, kad se otkrilo da mu je domovina Hrvatska, započela je masovnija sadnja te autohtone i vrlo zanimljive sorte grožđa.  

Kad je odlučio saditi crljenak bilo je to amaterski, jer se nije znalo kako će se ta sorta ponašati na području kojemu ne pripada. No pokazalo se dobrim, pa je s vremenom Dražan Krolo iz Strmendoca pokraj Trilja, odlučio riskirati s profesionalnim vinarstvom. Danas ima 45.000 loza od čega je 30.000 na vinogradu zasađenom prije 4 godine uz potporu EU fondova.

- Mi ćemo biti jedna mala vinarija, kažu butik vinarija do nekih 40.000 boca, preko toga ne bi išli u razvoj, , rekao je Krolo.

U proizvodnji je mnogo problema, a kako vinograd okružuju planine Kamešnica, Dinara, bosanski Zavelim, Biokovo, Mosor, Svilaja i Kozjak, svake godine strahuju zbog mogućeg proljetnog mraza i smrzavanja, jer ovo je vrijeme kad se odvija borba između kontinentalne i mediteranske klime. A loza je baš počela pupati. Uz strah od mraza tu je i poremećaj na tržištu boca, ali i cijena.

- Tržište je jednostavno izgubilo onaj normativ, krenule su cijene rasti, te cijene rastu 20-30%, a mi vinari teško možemo podić cijenu vina 20%. Sve ide gore, a mi sa cijenama uvijek imamo problem, dodao je Krolo.

Prošlogodišnja sezona nije bila loša s obzirom na situaciju, no već je zaboravljena i okreću se novoj u nadi da će biti bolja.

- Kad vas stisnu problemi onda se okrećete. Mi smo se isto okrenuli malo prema izvozu Njemačkoj i Kanadi, mada je i Kanada bila zaustavljena, pa i Njemačka je pomalo stala, ali na više smo pravaca udrili, pa se to nekako izvuklo, rekao je.

Tržište se ponovno otvara, no dug je to i mukotrpan put jer kupce treba uvjeriti u kvalitetu i u cijenu koja udovoljava toj kvaliteti. A da nije europskih fondova manje bi po Hrvatskoj bilo i vinograda, posebice u Dalmaciji gdje je kamenjar koji treba krčiti i mljeti, što je vlastitim novcem jednostavno nemoguće. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!