Domaće maslinovo ulje bit će još traženije

16:58 / 19.03.2022.

Autor: Marija Dujmić/Regionalni dnevnik/HRT

Razvojačeni branitelj Mladen Prkačin iz Solina bavi se maslinarstvom

Razvojačeni branitelj Mladen Prkačin iz Solina bavi se maslinarstvom

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Čini se da će sada i domaće maslinovo ulje biti još traženije, pa je Mladen Prkačin iz Solina, nakon što mu je maslinik u Planom prije četiri godine oštetio led, velike nade položio u novu proizvodnu sezonu. 

U naponu snage, kad je maslinik već bio u najboljem izdanju i s izvrsnim urodom, dogodio se i mraz i požar. Uništeno je dosta stabala, no mnoga su se već dobro obnovila.

- Neke sam morao rezati, a neke sam ostavio, tako da su se ona obnovila i brže nego što sam mislio i već je to počelo davati rod i sada je dobro, objašnjava Prkačin.

Mladen je razvojačeni branitelj, a da mu život u mirovini bude kvalitetniji, uzeo je u koncesiju 2 hektara zemljišta, i odlučio se baviti maslinarstvom. Zasadio je nešto više od 500 maslina.

- Najviše su hrvatske sorte i najviše sam zahvalan za lastovku i nešto oblice, a sad sam u zadnje vrijeme, jer je led napravio veliku štetu, ubacivao sam levantinke, dodao je.

Premda ima nešto i talijanskih sorti, naglasak mu je kaže na domaćim sortama. Kršoviti je to teren koji je trebalo iskrčiti, a za kvalitetan i dobar urod maslina treba i pažnju, a Mladen uglavnom sve radi ručno.

- Ovdje ide samo kosidba, a što se tiče gnojidbe, imam vodu i s pripravcima i stajskim gnojivom se razmuti, to se u vodi napravi, i s crijevima se aplicira u zemlju po jednu 10 litara u proljeće i jesen, rekao je.

Da bi zadržao vagu ispod stabala posipa piljevinu koju nabavlja kod prijatelja. S rezidbom nikad ne žuri, obavlja je krajem ožujka i sve stigne na vrijeme uz savjete struke. Ni s plasmanom ulja nema problema. Kaže, tko je jednom probao njegovo ulje vraća se opet, a to su sve prijatelji i poznanici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!