U Srednjoj školi u Buzetu broj učenika neprestano raste

26.03.2023.

20:55

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Srednja škola u Buzetu

Srednja škola u Buzetu

Foto: Dnevnik / HRT

Oni u mjesec dana pročitaju toliko knjiga da bi se mnogi trebali zamisliti. Postižu uspjehe u sportu, robotici te izrađuju vlastite modele vozila. Za razliku od mnogih drugih škola - u Srednjoj školi u Buzetu broj učenika neprestano raste. Za našu rubriku "I mi idemo u školu" posjetila ih je naša Sunčica Findak.

Jutro je, dolazimo u školu, a umjesto pospanih lica - sretna i raspjevana ekipa.

Iznenađenje za učenike rukometaše, koji su osvojili prvo mjesto na županijskom natjecanju. Možemo si samo zamisliti što će biti pobijede li na državnom. Nakon kratkog slavlja svi u svoje razrede. I učenice su u kategoriji "Čitanjem do zvijezda" prošle na državno natjecanje.

- Potaknula su me djeca. Ja sam ih do sada gnjavila samo natjecanjem iz hrvatskog, gramatikom, a onda kako oni vole čitati pitali su me bi li mi išli čitanjem do zvijezda, kaže profesorica hrvatskog jezika Tea Peloza.

- Mjesečno pročitam otprilike 30 knjiga, ali sad dok je škola sam malo prestala čitati, pa čitam 10 mjesečno. To je 1 knjiga dnevno, nekad i dvije ako stignem, rekla je Veronika.

Svaka čast! A svaka čast i automehaničarima na zanimljivom modelu vozila. Skromno kažu - driftalica je učenički mini projekt.

- Cijelog su sami konstruirali, izradili od nule, od ručne obrade, to je driftalica , to je vozilo koje proklizava. Ne bi ga bilo dobro susresti u prometu, kaže nastavnik strukovnih predmeta Damir Blažević.

Pa nagovaraju, pa dajte baram pokušajte, osjećajte se kao na Formuli. Zanimljivi su i pozitivni, a sve su to prenijeli i na Ivana koji je došao iz Ukrajine.

I na informatici i robotici žele postići što bolje rezultate. Tehničari i gimnazijalke jedni od drugih uče.

Djevojke leme, Petar radi završni rad, robot vozi po zadanoj ruti, osjeća se baš radna atmosfera. U susjednoj učionici zanimljivost o kojoj smo samo načuli. U srcu Istre svjedočimo raznovrsnosti dijalekata.

- Tu imamo Buzećane i Pazinjane kajkavce i čakavce kajkavce. Ali kajkavce čakavce i to su posebnosti i uživamo u radu s njima, kaže profesorica hrvatskog jezika Marija Rađa.

Posebnosti koje njeguju na zavičajnoj nastavi. A posebni su po još nečemu. Dok u mnogim školama broj učenika opada, u ovoj školi raste.

- Naša škola piše neku drugu priču. Od 88 učenika od prije 10 godina sada smo došli do broja 168 učenika, dakle skoro smo se udvostručili, kaže ravnateljica Margareta Gumilar.

Nakon posjeta samo možemo reći - jasno nam je i zašto!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!