15:10 / 01.02.2021.

Autor: Hina

Festa sv. Vlaha: maske, razmak i ograničen broj sudionika

Festa sv. Vlaha 2020.

Festa sv. Vlaha 2020.

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, 1049. Festa sv. Vlaha održat će se uz obvezno nošenje maski na otvorenom i dva metra razmaka, dok je na središnjem euharistijskom slavlju i procesiji na blagdan i Dan Grada 3. veljače dopušteno sudjelovanje 250 osoba. 

Kako su u ponedjeljak izvijestili iz Grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, maske i razmak obvezni su u svim dijelovima proslave Feste u povijesnoj jezgri, što će nadzirati službe civilne zaštite i gradskog redarstva.


U prostor od Katedrale do palače Sponza moći će ući samo 250 sudionika 90 barjaktara s akreditacijom, od kojih 90 barjaktara, predstavnika župa i bratovština koji tradicionalno sudjeluju na Festi.


- Uz njih će biti i članovi bratovština Festanjula i Presvetog Sakramenta, koji sudjeluju u samoj organizaciji, kao i najuži predstavnici Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Broj časnih sestara, biskupa, svećenika i redovnika također je ograničen, istaknuli su iz Grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije.

Festa sv. Vlaha 2020.

Festa sv. Vlaha 2020.

Foto: Grgo Jelavić / PIXSELL

www.festa2021.hrVjernici su pozvani da tradicionalni obred grličanja, koji se po tradiciji najčešće obavljao u Parčevoj crkvi, ove godine obave kroz tjedan u svojim župama i crkvama.


Iz Grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije još prije su pozvali građane i štovatelje sv. Vlaha da ovogodišnju Festu prate i proslave iz svojih domova putem televizije i na internetskoj stranici www.festa2021.hr, gdje će se prenositi crkveni program.

Svečana sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća, uz Dan Grada Dubrovnika na Kandeloru (Svijećnica) 2. veljače, prenosit će se na internetskoj stranici Grada Dubrovnika.


Festa sv. Vlaha 2020.

Festa sv. Vlaha 2020.

Foto: Grgo Jelavić / PIXSELL

- Svjesni smo da ovogodišnja Festa ne može biti proslavljena u svom punom sjaju, ali nastojimo, unatoč tomu, 'uz barjaka vijor i zvona svečani zvuk', zajedno, gdje god bili, uzdignuti svoja srca Parcu, utječući se trajno pod njegov zagovor. Živio sv. Vlaho!, poručuju iz Grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije.


Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković preporučio je svim poslodavcima, društvima i ustanovama u Dubrovniku da u srijedu 3. veljače svojim djelatnicima, a s obzirom na epidemiološke uvjete, omoguće proslavu Feste u krugu svojih obitelji.


Festa sv. Vlaha od 2009. godine uvrštena je na UNESCO-ov popis zaštićene nematerijalne svjetske baštine.


Festa sv. Vlaha 2020.

Festa sv. Vlaha 2020.

Foto: Grgo Jelavić / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!