Samouki kipar: Patnje pobude nešto što ni sam ne znaš da posjeduješ

31.03.2023.

07:00

Autor: Saša Užarević/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

"Govor mramora"

"Govor mramora"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Umjetnik Vlado Gvozdanović samouki je kipar koji od mramora izrađuje prava umjetnička djela. U samoborskoj Galeriji Prica nedavno je održana izložba njegovih skulptura.

Vlado Gvozdanović dugogodišnji je član likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske u Samoboru, a ove se godine predstavio svojom izložbom "Govor Mramora" koju je razgledala i ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Ta priča je počela kroz moj posao. Velika ljubav prema kamenu je u meni pokrenula istraživačke pobude da vidim što mogu sam napraviti, po uzoru na neke kipare s kojima sam dobar. Tako sam sam počeo raditi skulpture, priča nam Vlado.

Najčešće radi u makedonskom kamenu sivcu - radi se o mramoru koji dolazi iz Prilepa. Nalazi ga najzahvalnijim i najpristupačnijim materijalom.

Skulpture ovog umjetnika odišu jednostavnošću i harmonijom oblika.

- Najviše volim raditi jedra i raspela. Uvijek me nešto povuče prema vjeri i sakralnim temama. Nisam klasik da radim realizam, nego radim po nekom svom nahođenju i to me najviše ispunjava, dodaje Vlado.

"Govor mramora"

"Govor mramora"

Foto: HTV / HRT

Brojne skulpture nastale su u kreativnoj atmosferi ateljea, u vrijeme koje umjetnik čuva samo za sebe i svoj unutarnji svijet.

- To je valjda u meni, kad uzmem brusilicu i alat onda mi sve više nadiru ideje i motivi kojima se vodim. Ja crtam direktno u kamenu. Radim vani, na otvorenom prostoru jer kad radite s kamenom, to je velika prašina. Ja radim tehnikom rezanja i brušenja i to zahtjeva prostor, a atelje imam samo za gotove radove. Kad je lijepo vrijeme može se raditi vani, tako da je moj atelje zapravo na otvorenom prostoru, objašnjava Vlado.

Porijeklo i životni put Vlade Gvozdanovića neizostavni su dio njegovog stvaralaštva.

- Ja sam rođen u Berku, to uvijek volim naglasiti i ponosim se time. To je vukovarska općina. Za rata smo bili protjerani iz sela, i skrasio sam se u okolici Samobora. A volim i naglasiti da sam podrijetlom Žumberčan. Patnje u čovjeku valjda pobude neke osjećaje, i nešto što ni sam nije znao da posjeduje, pa se tako valja i u meni to desilo, zaključuje Vlado.

Umjetnika Vladu Gvozdanovića njegova kamena jedra sigurnu će odnijeti na još mnoga umjetnička i životna putovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!