U ovoj školi učenici su aromaterapeuti i slikaju kao veliki

09.05.2022.

07:00

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Škola na pet otoka

Škola na pet otoka

Foto: Dnevnik / HRT

Oni već slikaju kao veliki, a i pravi su mali aromaterapeuti, o biljkama sve znaju još od prvog razreda. Pohađaju osnovnu školu koja pokriva čak pet otoka, a za našu rubriku "I mi idemo u školu" na Malom Lošinju posjetila ih je HTV-ova novinarka Sunčica Findak.

U školi glazba, na otvorenom tri razreda imaju školski sat - svaki na svom teritoriju. No, krenimo redom. Na slikarskim stalcima izložene su zanimljive slike, ali neke će to tek postati.

- Boju lijevamo bilo kako, platno mora biti cijelo pokriveno, kazala je Nika.

- Oni jako vole raditi, slikati, i upoznajem ih s profesionalnim likovnim materijalom. Oni jesu peti razred, ali nisu ništa manje sposobni od nekih odraslih slikara, naglasila je prof. likovne kulture Ružica Nemet, OŠ Maria Martinolića, Mali Lošinj.

Imaju prodajne izložbe, a od novca kupuju štafelaje i slikarski pribor.

- Izložili smo petnaestak platna u muzeju Apoksiomen, te smo slike prodali, a lječilište Veli Lošinj otkupio je te naše slike, istaknula je Nemet.

A malo dalje u šumi, mali aromaterapeuti upravo rade prirodni melem za usne.

 - S tom nastavnom aktivnošću želim djecu približiti prirodi, koristeći prirodnu kozmetiku, naglasila je prof. prirode i biologije Martina Kalac, OŠ Maria Martinolića, Mali Lošinj.

Osim melema, izrađuju antibakterijske i antivirusne osvježivače za prostor, melem protiv upale mišića, ali i sprej protiv komaraca.

- Ovo je komarcotjer. Napravili smo ga od lavande, čajevca i malo alkohola. Učinkovit je da otjera komarce kako ne bi grizli, rekao je Lukas.

Javit ćemo im je li učinkovit. Idemo do najmanjih. Prvašići sade biljke kao veliki.

Andrej okopava kako bi cvijeće imalo zraka. A u prvom razredu je i Josip. I on će pomoći u sadnji, ali sada ima matematiku.

- Koji si razred?

- B.

- A što su ovo pčelice?

- Da!, kazao je Josip.

Veliku pozornost ova škola posvećuje i djeci s teškoćama. Više od šezdeset njih u posebnim je odjelima, ali i integrirano u druge razrede.

- Naš zanimljiv moto je da ne moraju svi biti odlični učenici, ali trebali bi postati odlični ljudi, poručio je ravnatelj OŠ Maria Martinolića Olivela Franko, Mali Lošinj.

Imaju oni i odjel za nadarene učenike, cjelodnevnu nastavu, domaćinstvo, glazbenu školu. Pokrivaju čak pet otoka.

- Imamo pola otoka Cresa, Lošinj, Ilovik, Susak, Unije. S tim da su Unije privremeno zatvorene, dodao je ravnatelj OŠ Maria Martinolića.

Ali uz ovakvu ponudu različitih, specifičnih, zanimljivih programa, sigurni smo da ćemo već sljedeće školske godine raditi priču i o školarcima - s tog otoka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!