Detoksikacija organizma nakon kalorične blagdanske hrane

07:00 / 04.01.2022.

Autor: Renata Ostović/Regionalni dnevnik/HRT/I.B.

Voće

Voće

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Svjesni svojih blagdanskih grijeha prejedanja i nakupljenih neželjenih kilograma mnogima je novogodišnja odluka - vratiti se uravnoteženoj prehrani i laganijim namirnicama.

Preporučljivo je rasteretiti i osloboditi organizam opterećen toksinima od kalorične hrane.

- Najviše sam prodala kiselog kupusa, kiseliša, turšije, salate i pomalo povrća kao što je kelj, kupus, kaže Dragica Tubić, vlasnica OPG-a u Osijeku. em, sa vožnjom bicikla, trčanjem na traci. Pa potom s nekim prelaskom na vježbe snage i progresivnim opterećenjem na nešto malo intenzivnije, poručuje Vladimir Banac, vlasnik fitness centra u Osijeku.

Vrlo važno je i jesti manje količine hrane nego za blagdane i to cijeloga dana, ali i zamijeniti izvore povrća.

- Znači, više nije francuska salata već možda zeleni izbor povrća, biljne masti. Trebamo jesti možda neke druge izvore proteina kao što je nemasno meso, riba i definitivno izvor mahunarki, ističe magistrica.

A gazirana i alkoholna pića zamijeniti cijeđenim prirodnim sokom. I nikako ne zaboraviti piti vodu.

Detoksikacija, naravno, podrazumijeva i fizičku aktivnost, pa je početkom godine u fitness centrima više vježbača nego inače.

- Savjetovali bi da krenu s nekim laganim izborom vježbi, poput nekih kardio vježbi, sa laganim šetanjem, sa vožnjom bicikla, trčanjem na traci. Pa potom s nekim prelaskom na vježbe snage i progresivnim opterećenjem na nešto malo intenzivnije, poručuje Vladimir Banac, vlasnik fitness centra u Osijeku.

Pokoju blagdansku kilicu dobili su i neki zaljubljenici u vježbanje.

- Obzirom da živimo u Slavoniji da je jako teško odoliti ženinim, maminim, puničinim, bakinim receptima u ovo doba, naravno da se nakupi koji kilogram, kaže Karlo Cvetković.

Ali uz redovito vježbanje i uravnoteženu prehranu, taj će višak brzo nestati. Baš kao i onima kojima je ovih dana idealna detoksikacija - šetnja uz Dravu.

- Jutros sam upravo stala na vagu i vidim 2 kg viška. Ali mislim da ću ja to brzo riješiti, mišljenja je jedna Osječanka.

No treba imati na umu da se ključ dobrog zdravlja u umjerenosti. I to cijele godine!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!