Rijeka 2020: Svjetska himna mira

26.04.2021.

16:27

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Nastup Goranke Tuhtan i Matea Žmaka

Nastup Goranke Tuhtan i Matea Žmaka

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U sklopu završnice Europske prijestolnice kulture promovirana je Svjetska himna mira „Angels od Peace". Napisana je 2019.godine, a originalni tekst je bio na hrvatskom jeziku, koji je napisao Marin Tuhtan.

U prijevodu na engleski jezik pomogla je kao koautorica Irena Križ, a nakon toga uz financijsku pomoć EPK skladba je aranžirana i orkestrirana. Snimljena u tonskom studiju Udruge Dijamant klasika Rijeka s opernim solistima Gorankom i Marinom Tuhtanom, na gitari je bio Nenad Ban, Paulina Tuhtan je odsvirala violinu a Marie Tuhtan klavir.


Pogledajte gostovanje Goranke i Marina Tuhtana i prof. Matea Žmaka u emisiji Dobro jutro, Hrvatska u kojoj smo uz spot za Svjetsku himnu mira vidjeli i izvedbu uživo skladbe najpoznatije hrvatske skladateljice Dore Pejačević "U lovu je mjesec na sunce":

Projekt je nastao na temelju Škole mira koja je još 1994. godina bila osnovana u Mrkoplju, a spot za Svjetsku himnu mira posvećen je jednom od osnivača, profesoru Franji Starčeviću.


- Profesoru Starčeviću je  10. obljetnica smrti 30.travnja ove godine. On je spojio u Školi mira djecu iz svih goranskih multinacionalnih sela i rezultat je bio taj da u Gorskom kotaru nikad nije došlo do fizičkog sukoba u vrijeme Domovinskog rata, ističu organizatori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!