"Sjeti se da si kraljica"

30.03.2023.

07:07

Autor: Lucija Žeger/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Iva Belé

Iva Belé

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U doba kada knjige s tematikom psihologije i pomoći sebi u privatnom i profesionalnom području postaju globalni trend, autorica Iva Belé izdala je novu knjigu pod nazivom "Sjeti se da si kraljica". 

U knjizi autorica progovara o zasukanim rukavima koji su jedini put prema uspjehu, ali nam otkriva i novi format knjige zbog kojeg ona postaje aktivna radna bilježnica za čitatelje. S Ivom Belé družila se ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Iva Belé je poslovna savjetnica i trenerica načela uspjeha, i uglavnom se bavi konzultantskim poslom koji je vezan za njenu menadžersku karijeru koja traje više od 20 godina.

- U Americi sam certificirana za "kenfield" metodologiju i načelo uspjeha kao trenerica i već nekoliko godina ljudima prenosim neke zgodne alate kako da bolje upravljaju svojim životom. Ja vjerujem da kvaliteta života ovisi o nama, vjerujem u zasukane rukave i na to da smo aktivni sudionici svojega života, priča nam Iva.

Dodaje da je prije četiri godine izdala knjigu "Vibracije uspjeha", kojom podučava kako uspjeh ovisi o nama, a ne o okolnostima.

- "Sjeti se da si kraljica" je potpuno nova knjiga, izdana je krajem 2022. godine i ustvari je vodič za samopoštovanje u praksi. U njoj iznosim neke od svojih iskustava kako povjerovati u sebe jer sam shvatila nakon brojnih treninga koje provodim i za tvrtke i za pojedince da kod nas ljudi imaju jako puno talenata, jako puno znanja, međutim nedovoljno vjeruju u sebe, ističe Iva.

Iva Belé

Iva Belé

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Knjiga je ustvari nastala na nagovor moje prijateljice koja je shvatila kroz naš razgovor da prenosim neke alate koje sam stekla iskustvom i edukacijama u tome kako bolje pregovarati, kako se zauzeti za sebe. Puno puta odustanemo od nečega što nam ustvari pripada i slabo ispregovaramo neke uvjete u svome životu, objašnjava naša sugovornica.

Cilj je da na tome vježbamo, i na tome radimo, da zauzmemo neku lijepu balansiranu poziciju u životu.

- Ovdje ne mislim na neku pretjerano samopouzdanje koje šteti drugima već stavljanje u svoj neki lijepi centar, u kojem smo mirniji, vučemo poteze o kojima smo ranije razmislili kako bismo napravili najbolje za sebe, ali i za druge, komentira Iva.

Samopoštovanje je ono na čemu moramo raditi svaki dan, što izvire iz nas i ovisi u stvari o našem stavu.

- E kako zauzeti taj kraljevski stav u životu i lijepo i izbalansirano živjeti iznosim kroz alat u ovoj knjizi. Ono što volim, a to je neki koncept koje moje knjige imaju, od nekog osobnog iskustva, neke teorije, imam poglavlja koja se odnose na to da isprobamo sami i napravimo vježbe kako se to odnosi na nas i neke glavne zaključke iz knjige. Tako da je ona jedan alat koji se uvijek može koristiti i njemu se uvijek vratiti. Služi i za vježbu. Nije samo roman za čitanje kao što sam rekla, služi za naš trening, ističe Iva.

Knjiga je namijenjena svima - i muškarcima i ženama, a takav naslov ima zbog posebnog razloga.

- O njemu ćete pročitati kada počnete čitati knjigu. Jako me veseli kada čujem da muškarci čitaju knjigu na crno, obično je žene kupe ili dobiju za poklon, a onda me izvijeste. Moj suprug isto čita pa kaže "e moram ti reći uskoro će početi rješavati zadatke u njoj." Tako da opustite se i čitajte, stvarno se odnosi na neka univerzalna načela kako da bolje upravljamo svojim životom i živimo kvalitetno, zaključuje Iva Belé.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!