Važnost glasa osvijestimo tek kad glas oboli

16.04.2021.

17:04

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Svjetski dan glasa

Svjetski dan glasa

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Na današnji dan, 16. travnja, obilježavamo i slavimo Svjetski dan glasa. Slavi ga cijeli svijet jer je to vrlo važan datum, glas je svima potreban u svim sferama života, glas je svima važan. Međutim svijest o važnosti glasa javlja se tek onda kada glas oboli ili ga izgubimo.

Cilj Svjetskog dana glasa je informirati javnost i upozoriti na promuklost i promjenu boje glasa, koja ako dulje traje može ukazivati na postojanje tumora glasnica. Rano prepoznavanje daje veliku šansu za izliječenje.


Na Svjetski dan glasa, ali i inače, ne smijemo zaboraviti na osobe koje su svoje bitke za vlastito zdravlje već hrabro izborile ili se još bore s opakim bolestima. Laringektomiranih osoba u Hrvatskoj registrirano je više od 1000, a upravo oni spadaju u visoko rizičnu skupinu.


Tim povodom u emisiji Dobro jutro, Hrvatska ugostili smo spec. ORL - subspecijalistu fonijatar  dr. sc. Ivanu Aras i magistru logopedije doc. dr. sc. Katarinu Pavičić Dokoza, koje su predstavile današnji tematski znanstveno stručni simpozij, a tijekom razgovora iz Opatije smo uključili opernu pjevačicu Antonelu Nalis i Floriana Di Giorgija iz kluba "Novi glas" od kojih smo doznali kako pjevati uče osobe - bez glasnica:

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu, Zavod za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka i Studij Logopedija Sveučilišta u Rijeci obilježili su Svjetski dan glasa znanstveno-stručnim simpozijem u online okruženju putem platforme Zoom.


- Svake se godine 16. travnja obilježava Svjetski dan glasa (Word Voice Day, WVD) s ciljem osvještavanja važnosti pravilnog vokalnog ponašanja u svakodnevnom životu čovjeka. Svjetskim danom glasa podižemo svjesnost društva o prevenciji, liječenju i vokalnoj terapiji poremećaja glasa te se ističe nužnost provedbe interdisciplinarnih znanstveno-istraživačkih aktivnosti s ciljem kontinuiranog prikupljanja novih spoznaja o glasu i vokalnoj patogologiji, ističu organizatori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!