Van Gogh za 14 milijuna eura

26.03.2021.

09:16

Autor: Hina/Reuters

Van Goghova 'Ulična scena na Montmartreu'

Van Goghova 'Ulična scena na Montmartreu'

Foto: Christian Hartmann / Reuters

Slika Vincenta Van Gogha, koja prikazuje parišku uličnu scenu i koja je čuvana u privatnoj kolekciji duže od stoljeća, prodana je za 14 milijuna eura na aukciji u četvrtak. 

Aukcijska kuća Sotheby procijenila je vrijednost slike između 5 i 8 milijuna eura za "Uličnu scenu na Montmartreu" koja je naslikana 1887. godine kad je umjetnik prebivao sa svojim bratom Theom u francuskoj prijestolnici.


Sothebyev tim održao je aukciju iz Pariza s nadmetanjem online ili telefonski iz Pariza, New Yorka i Hong Konga.


Ponuda visoka 14 milijuna eura došla je u trenutku kad se čekić spremao zapečatiti ponudu od 13,05 milijuna eura.

Van Goghova 'Ulična scena na Montmartreu'

Van Goghova 'Ulična scena na Montmartreu'

Foto: Christian Hartmann / REUTERS

Slika, koja prikazuje muškarca i ženu kako se ruku pod ruku šeću uz trošnu ogradu, a u pozadini se nalazi vjetrenjača, dolazi iz privatne kolekcije francuske obitelji. Slika je dio serije koja se sastoji od prizora s Montmartrea, brdovitog okruga Pariza kojim danas dominira bazilika Svetog srca.


Van Gogh je stigao u Pariz 1886. a napustio je grad dvije godine kasnije rekavši da se umorio od hektičnog pariškog života.


Preselio se na jug Francuske, gdje se dogodila poznata epizoda psihičkog rastrojstva u kojem si je odrezao komadić uha. Umjetnik je godine 1890. izvršio samoubojstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!