13:49 / 18.03.2021.

Autor: Hina

Zdenki Kovačiček i Silviju Foretiću Porin za životno djelo

Zdenka Kovačiček

Zdenka Kovačiček

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

Upravni odbor Porina, nakon posthumno dodijeljenog Porina za životno djelo Krunoslavu Kići Slabincu, tu prestižnu nagradu koja je sinonim cjeloživotnog rada i uspjeha, dodjeljuje i pjevačici Zdenki Kovačiček te skladatelju Silviju Foretiću.

Porin za životno djelo dodjeljuje se onim umjetnicima koji su svojim trudom, radom, uspjesima i nagradama obilježili hrvatsku glazbu, upisali se u povijest i iznimno doprinijeli kulturi.


- Ove godine to su upravo "žena za sva vremena", jazz, rock, ali i blues i soul pjevačica Zdenka Kovačiček, kao i skladatelj, dirigent, pijanist i pjevač Silvio Foretić, stoji u priopćenju Unison Hrvatskog glazbenog saveza.

Silvio Foretić sa Zdenkom Kapko Foretić i Nikšom Gligom

Silvio Foretić sa Zdenkom Kapko Foretić i Nikšom Gligom

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

- Tu šarolikost, ali i suverenost ovladavanja stilovima u kojima se i danas usuđuje okušavati - nakon 65 godina umjetničkog staža i u dobi kad većina pjevačica eventualno zapjeva na nekoj penzionerskoj fešti ili u najbolju ruku izvodi samo nekolicinu provjerenih standarda iz svoje karijere Zdenka podastire i na novom albumu 'Konstatacija jedne mačke', napisao je o ovogodišnjoj dobitnici Porina za životno djelo Zdenki Kovačiček glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš.


- Pjevačkom energijom i eksplozivnošću glasa iznova nas zapanjuje lakoćom kojom kroti blues, soul, gospel, rock i jazz skladbe te ulazi u duet ili čak u duel s enfant terribleom rocka Davorom Gopcem i hip hop primadonom Mirelom Priselac - Remi nakon kojeg ne bi čudilo da njezin sastav Elemental pozove Zdenku na uzvratno gostovanje, dodaje Dragaš.


Nakon 65 godina karijere Zdenka Kovačiček, "žena za sva vremena" prokušana u raznim glazbenim stilovima i mijenama - uvijek s jakim gardom i moćnim vokalom, a nikada bez kvalitetne supstance i originalne forme - napokon prima i hrvatsku diskografsku nagradu Porin u naizgled počasnoj, no zapravo ultimativnoj kategoriji, onoj za životno djelo, ističe Dragaš u tekstu koji prati odluku. Bio je i red, "konstatacija" je jednog kritičarskog psa tragača u ime "jedne mačke" s devet glazbenih života.

Silvio Foretić 's humornom notom i suspregnutom emocijom'


Muzikologinja Saedeta Midžić o cijenjenom skladatelju Foretiću kaže, između ostalog, sljedeće: "Foretićev opus otkriva se kao akord različitih ishodišta, akcija, vizija, sudbinskih riječi, gesta. Deklinacija osebujnog akorda, u čijim mijenama iskre konstelacije koje je slijedio, temelji se na činjenici da je - kako govori s humornom notom i suspregnutom emocijom - rođen u operi kao dijete tenora".


- S 15 godina napisao je šest kratkih skladbi dvanaest-tonske inspiracije po opisu metode iz Andreisove Povijesti glazbe, što ne ukazuje samo na stremljenje novom, nego i na čovjeka riječi i knjige. Pisat će tekstove svojih djela, pjesme (ciklus Merde de siecle o uništavanju svijeta) i glazbene kritike. Foretić izrasta u 'strašno dijete hrvatske glazbe ili diverzanta prijelaznog razdoblja' , u zbunjujućeg avangardista / postavangardista čija je kreativnost i reaktivnost na suvremene dogme poticana širenjem znanja i intenzivnom glazbenom praksom, ističe Midžić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!