Svi znamo da u hladno doba moramo paziti na imunitet. U tome nam može pomoći fermentacija. Riječ je o drevnoj metodi čuvanja hrane koja je već pomalo zaboravljena.
16.01.2025.
07:01
Autor: Ivana Doko Bureš/T.D./Kod nas doma/HRT
Svi znamo da u hladno doba moramo paziti na imunitet. U tome nam može pomoći fermentacija. Riječ je o drevnoj metodi čuvanja hrane koja je već pomalo zaboravljena.
Fermentirana hrana naš je saveznik u očuvanju zdravlja. A koliko ju je jednostavno pripremiti kod kuće, odlučila nam je pokazati edukatorica o fermentaciji hrane Sendy Osmičević.
Sendy je radila njen najdraži tip fermentacije - fermentaciju na suho.
- Vrlo jednostavno, već za 5 dana imate svoju teglicu jer inače za fermentaciju treba duže, mjesec-dva. Ovo za 5 dana već možete konzumirati, dodala je.
Postupak pojednostavljuje i to što za fermentaciju nije potrebno sterilizirati staklenke niti prati povrće ako je organsko, nego ga samo narezati te dodati sol i začine.
- Ne treba prati, znaju ljudi u ocat, sodu bikarbonu. Znači, to je nepotrebno zato što nama trebaju bakterije i kvasci, rekla je Osmičević.
Zašto je fermentacija toliko dobra za naše zdravlje?
- Fermentacija osim što poboljšava imunitet, razlaže hranu tako da naša probava se ne muči pri probavi te hrane, nego je lagano to već pripremljeno i onda nemamo problema s plinovima i zatvorom, rekla je Sendy.
Tibikos je jedna gljivica koja je nađena na Kavkazu, pastiri su je našli i počeli koristiti.
- Gljivica bakterija i kvasca koja se hrani s običnim bijelim šećerom, to najviše voli. I razgrađuje saharozu na glukozu i fruktozu, dodala je.
Ovo piće mogu piti i dijabetičari, trudnice te djeca. Budući da je gazirano, ljeti osvježava, a zimi jača imunitet. Za one koji usto žele izgubiti koji kilogram, tu je sve popularnija kombucha. A može se izraditi i imuno booster te brojni drugi proizvodi.
- Fermentacija nema granice. Vi se s njom možete igrati. To mi je jedna od najzabavnijih stvari jer možete probati što god hoćete, rekla je Sendy.
Nakon što smo ubacile povrće, sol i začine u staklenku, stigle smo do najzabavnijeg dijela.
- Pravilo je da staklenka mora biti na sobnoj temperaturi jer mikroorganizmi su kao mi, vole toplo 20-25 stupnjeva, da nije direktno na suncu, ali može biti na svjetlu. Svaki put kada prođete kroz kuhinju, minimum 3 puta dnevno, samo protresete, dodala je Sendy.
Staklenka se može otvoriti već nakon 5 dana. Naučiti druge kako se pripremaju takvi proizvodi, cilj je ove edukatorice koja svakodnevno dijeli recepte i savjete. A sve kako ta tradicionalna metoda čuvanja hrane ne bi pala u zaborav.
Nutricionist Sebastijan Orlić gostovao je u emisiji HTV-a "Kod nas doma". Govorio je o fermentaciji i budućnosti zdrave prehrane. Istaknuo je kako je fermentacija postojala puno prije hladnjaka i moderne prehrambene industrije.
- Moderni životni stil nas je natjerao da zaboravimo na fermentaciju koja je preko 6 tisuća godina prisutna. Evolucionari kažu da je fermentacija omogućila razvoj Homo sapiensa na razinu na kojoj smo mi danas, rekao je.
Više pogledajte u nastavku:
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora