Zašto je fermentacija toliko dobra za naše zdravlje?

16.01.2025.

07:01

Autor: Ivana Doko Bureš/T.D./Kod nas doma/HRT

Svi znamo da u hladno doba moramo paziti na imunitet. U tome nam može pomoći fermentacija. Riječ je o drevnoj metodi čuvanja hrane koja je već pomalo zaboravljena.

Fermentirana hrana naš je saveznik u očuvanju zdravlja. A koliko ju je jednostavno pripremiti kod kuće, odlučila nam je pokazati edukatorica o fermentaciji hrane Sendy Osmičević.

Sendy je radila njen najdraži tip fermentacije - fermentaciju na suho.

- Vrlo jednostavno, već za 5 dana imate svoju teglicu jer inače za fermentaciju treba duže, mjesec-dva. Ovo za 5 dana već možete konzumirati, dodala je. 

Postupak pojednostavljuje i to što za fermentaciju nije potrebno sterilizirati staklenke niti prati povrće ako je organsko, nego ga samo narezati te dodati sol i začine.

- Ne treba prati, znaju ljudi u ocat, sodu bikarbonu. Znači, to je nepotrebno zato što nama trebaju bakterije i kvasci, rekla je Osmičević.

Zašto je fermentacija toliko dobra za naše zdravlje?

- Fermentacija osim što poboljšava imunitet, razlaže hranu tako da naša probava se ne muči pri probavi te hrane, nego je lagano to već pripremljeno i onda nemamo problema s plinovima i zatvorom, rekla je Sendy.

Tibikos je jedna gljivica koja je nađena na Kavkazu, pastiri su je našli i počeli koristiti.

- Gljivica bakterija i kvasca koja se hrani s običnim bijelim šećerom, to najviše voli. I razgrađuje saharozu na glukozu i fruktozu, dodala je.

Fermentacija nema granice


Ovo piće mogu piti i dijabetičari, trudnice te djeca. Budući da je gazirano, ljeti osvježava, a zimi jača imunitet. Za one koji usto žele izgubiti koji kilogram, tu je sve popularnija kombucha. A može se izraditi i imuno booster te brojni drugi proizvodi.


- Fermentacija nema granice. Vi se s njom možete igrati. To mi je jedna od najzabavnijih stvari jer možete probati što god hoćete, rekla je Sendy.


Staklenka mora biti na sobnoj temperaturi 


Nakon što smo ubacile povrće, sol i začine u staklenku, stigle smo do najzabavnijeg dijela.


- Pravilo je da staklenka mora biti na sobnoj temperaturi jer mikroorganizmi su kao mi, vole toplo 20-25 stupnjeva, da nije direktno na suncu, ali može biti na svjetlu. Svaki put kada prođete kroz kuhinju, minimum 3 puta dnevno, samo protresete, dodala je Sendy. 


Staklenka se može otvoriti već nakon 5 dana. Naučiti druge kako se pripremaju takvi proizvodi, cilj je ove edukatorice koja svakodnevno dijeli recepte i savjete. A sve kako ta tradicionalna metoda čuvanja hrane ne bi pala u zaborav.

Nutricionist Sebastijan Orlić gostovao je u emisiji HTV-a "Kod nas doma". Govorio je o fermentaciji i budućnosti zdrave prehrane. Istaknuo je kako je fermentacija postojala puno prije hladnjaka i moderne prehrambene industrije.

- Moderni životni stil nas je natjerao da zaboravimo na fermentaciju koja je preko 6 tisuća godina prisutna. Evolucionari kažu da je fermentacija omogućila razvoj Homo sapiensa na razinu na kojoj smo mi danas, rekao je.

Više pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!