Povijest arhitekture visoke energetske učinkovitosti

04.05.2023.

12:42

Autor: Saša Užarević/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Rad Ljubomira Miščevića

Rad Ljubomira Miščevića

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Profesora arhitekture Ljubomir Miščević jedan je od naših najvećih stručnjaka u području napredne visoko učinkovite energetske arhitekture. U galeriji Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH) nedavno je predstavio presjek svojeg stvaralaštva.

Arhitektura visoke energetske učinkovitosti profesora Miščevića obuhvaća više od četrdeset godina kontinuiranog projektantskog, istraživačkog i inovacijskog rada u području napredne visoko učinkovite energetske arhitekture,od pasivne sunčane arhitekture osamdesetih do današnje arhitekture energetskog standarda A+ modela pasivne kuće.

S profesorom Ljubomirom Miščevićem družila se ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Izložba u Galeriji ULUPUH-a bila je mala retrospektiva jer od prve pasivne sunčane kuće izvedene po mojem projektu u Zagrebu 1979. godine tema uporabe energije na pasivan način je zaživjela kao odgovor na globalnu energetsku krizu 1970-ih godina koja je umalo izazvala rat. Arhitektura se potrudila inovacijama poput termoakumulacijskih zidova, staklenika, zimskih vrtova da se počne štediti energija zahvaćanjem besplatne sunčeve energije na pasivan način, objašnjava profesor Miščević.

Ljubomir Miščević od 1984. godine redovito sudjeluje na hrvatskim i međunarodnim stručnim i znanstvenim skupovima. Održao je brojne samostalne i grupne izložbe u zemlji i inozemstvu.

- Tema je razvojna, i sve je važnija, i globalno i lokalno. Negdje od samih početaka, krajem prošlog stoljeća, sam počeo kontinuirano izložbama i pratećim predavanjima tumačiti što je to, da ne bi ta tema ostala samo usko zatvorena na razini edukacije na fakultetu, ne samo u zemlji, nego i u inozemstvu. Dosad je odrađeno 20-ak izložbi uključujući one koje su vezane za stručne konferencije. To je definitivno najnaprednije znanje i informacija, dodaje Miščević.

Galerija
Rad Ljubomira Miščevića, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT
Rad Ljubomira Miščevića, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTRad Ljubomira Miščevića, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ljubomir Miščević redoviti je profesor na Arhitektonsklom fakultetu u Zagrebu. Sudjelovao je na domaćim i inozemnim arhitektonsko urbanističkim i dizajnerskim natječajima na kojima je nagrađivan.

- Ako se vratimo malo na retrospektivu, ona počinje kućom u zagrebačkoj Dubravi 1979. godine, a završava 3D modelom zgrade srednje Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu za koju je gradilište otvoreno prošle godine, i to u A+ kategoriji, što je zahtjevnije ostvariti u arhitekturi javne namjene. Dakle, imamo u Zagrebu gradilište A+ školske namjene, zaključuje Miščević.

Arhitekt Miščević na svojoj izložbi prikazao je arhitekturu visoke energetske učinkovitosti a u budućnosti će ovakva arhitektura biti sigurno sve važnija tema.

Tehnička škola Ruđera Boškovića

Tehnička škola Ruđera Boškovića

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!