Omiljeni profesor s FER-a predavanja snima u prirodi

14.03.2022.

10:42

Autor: Saša Užarević/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Omiljeni profesor s FER-a predavanja snima u prirodi

Omiljeni profesor s FER-a predavanja snima u prirodi

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

UNESCO je na svojoj Generalnoj konferenciji, u studenome 2019. godine, proglasio 14. ožujka Međunarodnim danom matematike zbog njene važnosti u znanosti i svakodnevnom životu. Današnji se dan ujedno obilježava kao i Dan broja π. Saša Užarević donosi priču o omiljenom profesoru matematike s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Prvi val pandemije koronavirusa opustošio je školske učionice i fakultetske dvorane, a nastava se preselila na internet. Redoviti profesor Zavoda za primijenjenu matematiku Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu Mervan Pašić svoje je studente oduševio predavanjima koje je snimao u prirodi, najčešće uz zagrebačko jezero Jarun.

- Kada su nas zatvorili, kada je bio lockdown, a ja sam onda htio napraviti nešto suprotno, pobjegao van i otišao sam na Jarun kako bi ljudima skrenuo pažnju na to da ništa nije stalo, sve ide dalje, ali u različitom obliku, rekao je.

Pomislio je ako već ne može studente dovesti na predavanje, ono može doći njima.

- Ljudi su bili oduševljen zbog tog kontinuiteta.Mi smo i dalje imali predavanja, dodao je.

Do aktualne pandemije popularni profesor nije mnogo znao o snimanju i društvenim mrežama, no zbog studenata se spremno uhvatio u koštac s novom tehnologijom. Profesor Pašić kaže kako ništa ne može zamijeniti nastavu uživo, ali da je dobro da studenti imaju i druge načine učenja.

Studenti su nedavno doznali da njihov profesor svira nekoliko instrumenata. Kako bi im na zabavan način približio vektorske funkcije i prostorne krivulje, o njima je napravio rap pjesmu.

- Kao amaterskom glazbeniku, nešto mi je falilo, pa sam došao na ideju da bi te lekcije mogle imati nekakav glazbeni dodatak. Mučilo me kako riječi o tom gradivu uokviriti u nekakav glazbeni komad koji će biti interesantan ljudima, govori.

Što studenti misle o profesoru Pašiću, svjedoče mnogobrojni pozitivni komentari na društvenim mrežama. Među njima je i ovaj: „Vaš entuzijazam i energija nas motiviraju da učimo i razumijemo matematiku na lijep način."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!