Prestižna iF Design nagrada Deanu Skiri

20.04.2021.

16:59

Autor: Hina

Svjetiljka Nime

Svjetiljka Nime

Foto: Dean Skira / Delta design

Svjetiljka Nime, koju je dizajnirao pulski dizajner rasvjete Dean Skira, nagrađena je iF Design 2021 nagradom u kategoriji produkt dizajna svjetiljki, priopćeno je u utorak iz tvrtke Skira d.o.o. specijalizirane za dizajn svjetla, projektiranje rasvjete i rasvjetnih sustava.

Navodeći kako se iF Design Award smatra jednom od najznačajnijih međunarodnih nagrada za dizajn, odnosno kako je riječ o prestižnom natjecanju koje strogim kriterijima ocjenjuje izvrsnost, a koje se održava od 1954, iz te su tvrtke priopćili da nagradu dodjeljuje njemačka iF Design fondacija u devet disciplina i 78 kategorija, a ove godine bilo je više od 9500 prijava iz 52 države.


Svjetiljka Nime, iz next level kolekcije belgijskog proizvođača Delta Light, najnovija je uspješna realizacija pulske tvrtke Skira, dizajnera Deana Skire i suradnika Lorana Živića, ističu iz Skire.


- Nime je rasvjetni instrument koji omogućava potpunu integraciju rasvjete u arhitekturi uz precizno usmjeravanje i regulaciju svjetlosnog snopa, intenziteta, nagiba svjetla, a sve to kroz 10 mm otvora u stropu, navode dodajući kako minijaturni otvor skriva sofisticiran rasvjetni alat koji, zahvaljujući specijalno razvijenim optikama, omogućava fino podešavanje svjetla, što je prepoznao stručni ocjenjivački sud od 98 članova iz 21 zemlje svijeta.


Naziv svjetiljke potekao iz istarskog dijalekta


Inače, naziv svjetiljke nastao je igrom riječi istarskog dijalekta ni me odnosno nema me.


- Pomalo metaforički nagovještava njenu osnovnu karakteristiku, a to je fizička odsutnost, uz vrlo osjetnu prisutnost u formi svjetla. Nevidljivo, ali prisutno, prisutno, ali nevidljivo. Savršeno svjetlo. Oduvijek sam želio dizajnirati vidljivo svjetlo iz svjetiljke koja je nevidljiva u prostoru, objasnio je Dean Skira i dodao da svi dosad realizirani proizvodi imaju izraženu tu tendenciju u dizajnu s obzirom da mu je, kako je rekao "motivacija kreirati ugodan ambijent u prostoru i time utjecati na dobrobit ljudi koji u njemu borave".


Pogledajte promotivni video o tome kako je nastala svjetiljka Nime:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!