15:32 / 24.03.2021.

Autor: Hina

Umro hrvatski povjesničar Ivan Mužić

Ivan Mužić

Ivan Mužić

Foto: Radio Split / HRT

Hrvatski povjesničar i publicist Ivan Mužić, koji se bavio hrvatskom etnogenezom i poviješću masona, umro je u utorak, u 87. godini u Splitu, doznaje se iz kruga obitelji.

Mužić je rođen u Solinu 1934. Završio je klasičnu gimnaziju u Splitu, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu.


Bio je odvjetnik od 1965. do 1972. kada je suspendiran kao neprijatelj komunističkog režima. Dvaput je zatvaran kao hrvatski nacionalist. Bio je aktivni katolički laik i vješt polemičar o hrvatskim povijesnim temama i katoličanstvu.


Glavna područja povjesničarskog rada su mu bila podrijetlo Hrvata i masonstvo. Od 1967. do smrti objavio je šezdesetak knjiga, od kojih su neke doživjele više izdanja.


Po tri i više puta objavljene su "Hrvatska kronika", "Hrvatski vladari od sredine VI. do kraja IX. stoljeća", "Hrvatska povijest devetoga stoljeća", "Hrvati i Izrael" te "Stjepan Radić u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca".


Bio je urednikom i prirediteljem više knjiga. Zadnjih desetak godina nije javno nastupao ali je gotovo svake godine objavio po knjigu-dvije sa svojim sjećanjima i zapisima neka stara i zaboravljena izdanja.


Posljednji naslov objavljene knjige bio je "Zapamćenja o Anti Antiću i sudskim progonima". Godine 2003. dobio je Nagradu Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo.


Mužić će biti pokopan u četvrtak na groblju u Solinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!