07:55 / 30.03.2021.

Autor: HRT

Još uvijek (pre)rijetko nailazimo na glazbu - skladateljica

"Žene, glazba i kontrola pristupa"

"Žene, glazba i kontrola pristupa"

Foto: Phoebius, Alfredo D. Moreleon / Danski radio / HRT

Prakse zbog kojih još uvijek previše rijetko nailazimo na glazbu skladateljica u fokusu su dvaju projekata koje upravo predstavljamo na valovima Hrvatskoga radija: na Prvom programu ekskluzivno emitiramo adaptaciju serijala Danskoga radija "Žene, glazba i kontrola pristupa", a na Trećem programu donosimo sve skladbe okupljene na platformi „Kompilacija skrivenih blaga“ ( „Hidden Treasures Mixtape“ ) kojom EBU promovira djela skladateljica.

Međunarodni glazbeni savjet ( International Music Council ) u partnerstvu s radiodifuzijskim kućama iz cijeloga svijeta umjesto odgođenog 67. Međunarodnog Rostruma skladatelja , koji se nije održao u godini 2020. omogućio je jedinstvenu inicijativu otkrića skrivenih skladbi skladateljica.


Izračunali su, naime, da je od ukupnog broja nagrađivanih i preporučenih skladatelja (više od 600) na dosadašnjim izdanjima Rostruma bilo tek 47 skladateljica što je vrlo malen postotak. Zanimljivo je da su prije 1990. godine bile tek 4 skladateljice, a prije 1977. godine nije bilo nijednog ženskog imena.


- Tom se inicijativom, putem internetskog predstavljanja koje uključuje i glasanje najšire publike, ali i putem emitiranja i/ili izvedbi u partnerstvu s nacionalnim radijskim postajama, želi upozoriti na neravnotežu u odnosu prema skladateljicama, te pružiti priznanje koje su zaslužile i zaslužuju, ističu organizatori projekta nazvanog „Kompilacija skrivenih blaga“ ( „Hidden Treasures Mixtape“ ).


U radijskim programima ponajviše se emitiralo iz tog "skrivenog blaga" vezano za 8. ožujka, Međunarodni dan žena, pa je tako i naša skladateljica Olja Jelaska i njezin „Modri val“ već emitiran u desetak radijskih programa.


Inicijativi otvaranja medijskog prostora skladateljicama pridružio se i Hrvatski radio koji tijekom ožujka emitira sve skladbe s „Kompilacije skrivenih blaga“, dakle svih 20 prijedloga sa svih strana svijeta na HR 3 u sklopu ciklusa Izlog sadašnjice - 3. je epizoda na rasporedu u srijedu 31.ožujka u 20 sati, a snimka ciklusa nalazi se u Slušaonici Hrvatskoga radija.

„Kompilacija skrivenih blaga“

„Kompilacija skrivenih blaga“

Foto: Hrvatski radio / HRT


Oda-birano: "Žene, glazba i kontrola pristupa"


Položajem skladateljica na glazbenoj sceni bavi se i serijal „Oda-birano“ koji emitiramo utorkom od 18,15 sati na HR1.


Ekskluzivno, naime, donosimo adaptaciju serijala Danskog radija "Žene, glazba i kontrola pristupa", koji EBU (Europska radiodifuzijska unija) predstavlja u dvadesetak zemalja. Autorice serijala , Iben Mogensen i Stine Danving, i njihovi gosti preispituju prakse zbog kojih još uvijek rijetko nailazimo na glazbu - skladateljica.


U prvoj od četiriju epizoda, "Koncept kvalitete u glazbi" analiziraju predrasudu prema kojoj skladateljice nisu stvorile djela dovoljno visoke kvalitete te zato za njih ne znamo; razmatraju također načine razmišljanja i prosuđivanja zbog kojih takve predrasude opstaju. U epizodi gostuju skladateljica Line Tjørnhøj, povjesničarka Birgitte Possing, antropologinja Tinna C. Nielsen, osnivačica zaklade „Donne – Women in Music“ Gabriela di Lascio i Anders Beyer, ravnatelj Bergenskoga festivala.


U drugoj epizodi "Borbene" pitaju se jesu li za uspjeh skladateljica dovoljni talent, trud i otpornost, ili im na putu stoje i strukturni problemi: je li dovoljno snažno željeti uspjeh, ili obiteljske i obrazovne prilike često već u korijenu sasijeku planove skladateljica. Čut ćemo s kakvim su se problemima suočavale skladateljice Kaija Saariaho, Ethel Smyth, Elizabeth Maconchy i Line Tjørnhøj, što o tome kažu povjesničarka Birgitte Possing i antropologinja Tinna C. Nielsen i koja je važnost umrežavanja u svijetu glazbe.


U trećoj epizodi "Besplatne note i neplaćena radna snaga" proučavaju očekivanja koja društvo ima od žena i istražuju koliko je važno imati dovoljno vremena i dovoljno prostora za stvaranje. Provjeravaju jesu li kućni poslovi i dalje prvenstveno ženska obveza te na koje se sve načine žene uvjeravalo da one nisu za skladanje, od Clare Schumann i Fanny Mendelssohn do suvremenih autorica. U epizodi gostuju dokumentaristica, a i pra-pra-pra-praunuka Fanny Mendelssohn, Sheila Hayman, povjesničarka Leah Broad, osnivačica zaklade "Donne - Women in Music" Gabriela di Lascio, antropologinja Tinna C. Nielsen i ravnatelj Bergenskoga festivala Anders Beyer.


U četvrtoj, završnoj, epizodi „Zaborav“– koju emitiramo danas, u utorak 30. ožujka, od 18,15 sati na HR 1 - istražuju zašto se, pogrešno, smatralo da skladateljica prije nije ni bilo i kako ih vratiti u udžbenike i na koncertne podije. Čut ćemo s kakvim su se problemima suočavale skladateljice Line Tjørnhøj, Kaija Saariaho i Ethel Smyth, kako se za svoju ostavštinu pobrinula Barbara Strozzi i tko je zainteresiranima onemogućavao pristup djelima Fanny Mendelssohn. Probleme skladateljica i probleme s predstavljanjem njihova repertoara svijetu komentiraju i povjesničarka glazbe Leah Broad, povjesničarka Birgitte Possing i osnivačica zaklade „Donne – Women in Music“ Gabriela di Lascio.


Ciklus Oda-birano pronađite u Slušaonici Hrvatskoga radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!