Knjižnice za Ukrajinu

07.06.2022.

07:07

Autor: Mirta Takač/Regionalni dnevnik/HRT

Knjižnice za Ukrajinu

Knjižnice za Ukrajinu

Foto: HRT / HRT

Za raseljene osobe iz Ukrajine u Čakovcu se nude besplatne usluge knjižnica u sklopu akcije "Knjižnice za Ukrajinu" koju provodi Hrvatsko knjižničarsko društvo. U čakovečkoj knjižnici, hrvatski jezik uči 40-ak Ukrajinki.

Čakovečka knjižnica otvorila je svoja vrata za izbjeglice iz Ukrajine koje su se smjestile u Međimurju, kako bi im se smanjio osjećaj progona i gubitka i olakšao boravak u Hrvatskoj.

- Ponudili smo besplatno članstvo za Ukrajince, ponudili smo igraonicu za najmlađe, ponudili smo studijski odjel za učenje i provođenje slobodnog vremena za eventualno učenike ili studente i ponudili smo učenje hrvatskog jezika – kaže Ana Špoljarić, informatorica.

Za tečaj hrvatskog velik je interes. Mnogo pomaže i "Kalinka" - Udruga žena iz Rusije i Ukrajine na području Međimurja.

- Svi Ukrajinci znaju ruski, a mi razumijemo ukrajinski, znamo i hrvatski i ruski. Tako da nam je puno lakše pomoći, nego ljudima koji uopće ne znaju ruski. I zato smo se tu odazvali i spremni smo svaki put, i 2 puta tjedno – ističe Tatjana Mikolaj iz Udruge "Kalinka".

Julija je izbjegla iz Hersona i trenutačno je u Belici.

-Hrvatski i ukrajinski su jako slični, razumijemo dosta, no cilj nam je da bolje naučimo hrvatski. Želimo komunicirati na hrvatskom kako bismo se još bolje uklopili u sredinu, da nam bude lakše – kaže Julija.

Ističe kako im je u Međimurju jako lijepo. No naravno, želja im je što prije se vratiti u domovinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!