"Sklonište dobrote" godinama brine o napuštenim, bolesnim i ozlijeđenim mačkama

12.08.2022.

07:07

Autor: Mirta Takač/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

"Sklonište dobrote"

"Sklonište dobrote"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Čakovečka udruga "Sklonište dobrote" već gotovo 10 godina brine o napuštenim, bolesnim i ozlijeđenim mačkama u županiji. Zahvaljujući volonterima, životinje su smještene u njihovim domovima. Do sad su ih udomili gotovo 2000.

Naziv udruge "Sklonište dobrote" sugerira da volonteri okupljeni u udruzi raspolažu opremljenim objektom u kojem bi zbrinjavali napuštene mačke. No toga zasad nema. Životinje su trenutačno zbrinute u domovima volontera koji se skrbe za njih 150.

- 'Ljeti bude još veća kad je sezona puštenih mačića. Onda ta brojka seže i do 200 mačaka na skrbi, kad se malo smiri, bude oko 100 - 150, naglasila je Barbara Jagec, predsjednica udruge za zaštitu mačaka "Sklonište dobrote".

Financiraju se isključivo vlastitim sredstvima i donacijama

- Troškovi su ogromni. Troškovi hrane i troškovi veterinarske skrbi su nam najveći, s obzirom na to da većina mačaka koje zbrinjavamo dolaze u jako teškom stanju, rekla je.

Godišnje to iznosi oko pola milijuna kuna. Konstantno traže pomoć lokalne samouprave.

- Stalno apeliramo na grad i županiju da nam pomognu. Ove godine nismo prošli natječaj ali smo uspjeli dogovoriti djelomično financiranje u iznosu od 20.000 kuna za ovu godinu. Dakle, za hranu i veterinarske troškove. Nama je svaka pomoć bitna i zahvalni smo što smo dobili i tu pomoć i napravili korak naprijed, ali s druge strane, to je i dalje kap u moru, rekla je.

Trajno i adekvatno rješenje za napuštene i ozlijeđene mačke bilo bi otvaranje skloništa, koje mora zadovoljavati određene uvjete. Za to je potrebna nekretnina i naravno - novac za uređenje. I tako se priča vrti u krug. U udruzi kažu, ako se nešto ne riješi, morat će prestati s radom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!