Život na visokoj šapi

11.03.2021.

20:49

Autor: Odjel Web i multimedija/HRT

Royal Cat Hotel

Royal Cat Hotel

Foto: HRT / HTV

U Dugom Selu nalazi se prvi Royal Cat Hotel, specijalizirani deluxe smještaj namijenjen samo macama.

Mirjana Sović ostavila je uspješnu karijeru i s kolegicom Rahelom Cvitković, također dugogodišnjom volonterkom u udrugama za zaštitu životinja, pokrenula ekskluzivni hotel za mačke, prvi takav u Hrvatskoj.
h
- Ja sam našla svoj posao iz snova, naravno. Inače to ne bih radila. Ne radim ovo zbog profita, s obzirom na to da sam napustila direktorsku stolicu, službeni auto i jako dobru plaću, sve da bih se upustila u ovo. Ne zarađujem ni približno kao prije. Ali nije mi ni malo žao jer radim ono što volim, priča nam Mirjana.

Maca

Maca

Foto: HRT / HTV

Posebnosti ovog hotela su da mace ovdje imaju stvarno ekskluzivnu uslugu.

- Kapacitet je 18 VIP i 12 Classic apartmana. I kad se to popuni - to je to. Mogle bismo mi natrpati još bokseva, ali nije poanta u kvantiteti, nego u kvaliteti. To bi bilo jednostavno previše maca, kaže Mirjana.

- Svaki apartman ima mačju travu, svaka maca svoj wc, iz higijenskih razloga. Nema ni hrane ni vode u zajedničkom prostoru jer se puno bolesti može prenijeti slinom i izmetom. Svaka ima svoju grebalicu i skrivalicu.

Dok se mačke bezbrižno igraju i izležavaju, svira im lagana ambijentalna glazba, na televizoru mogu gledati ptičice, a navečer i miševe.

- Svi prozori su osigurani, sve prostorije klimatizirane, a veliki, prema van sigurnosni izbočeni kavez na velikom prozoru maci daje osjećaj kao da je vani u otvorenom prostoru.

Maca uživa u svom miru

Maca uživa u svom miru

Foto: HRT / HTV

Macama stoji na raspolaganje i veliki Playground unutar hotela, razne igračke, grebalice, zidne kućice, udobne viseće ležaljke a mirisi i zvuci podsjećaju ih na dom.

Vlasnici se mogu potpuno opustiti jer u potpunu uslugu ulazi i link preko kojeg 24 sata na dan može vidjeti svoju macu u bilo koje vrijeme dana i noći.

Mirjana ističe i kako se velika pozornost pridaje higijeni što dokazuje i prozračnost i ugodan miris u hotelu.

- Imamo vrhunski super premium pjesak za sve naše mace. Ne koristimo nešto jeftino upravo iz tog razlog što dobro kupi mirise. Sve se kupi i odmah se odstranjuje. Imamo posebnu prostoriju u kojoj spremamo hranu, za kupanje, spa tretmane. Perilica, sušilica, još jedna perilica gdje se sve pere, terapije daju itd., ističe.

Higijena

Higijena

Foto: HRT / HTV

- S obzirom da smo kolegica i ja cijeli život volonterke i kroz ruke nam je prošlo tisuću maca tako da znamo čitati govor tijela što je jako bitno kad vlasnici daju svoje mace na čuvanje - tko ih čuva. Jesu li to iskusne osobe, ili je to netko tko čuva mace čisto jer su mu tako slatke. To je jako bitno. Treba prepoznati ako maca jede mačju travu, ako povraća, koliko je normalno povraćanje, koliko ukazuje da nešto nije u redu. Isto tako na izmetu. Da se može pružiti prva pomoć. Moramo znati izmjeriti temperaturu, dati terapiju, surađivati s nekim veterinarom 24 sata na dan, tako da u svako doba može doći netko ako slučajno zatreba. Isto tako imamo mace koje su epileptičari ovdje. To je isto tako jedna priča za sebe. Dobije napad, ti moraš znati koliko sekundi mačka može imati napad, a da ne moraš ići kod veterinara. Moraš znati maci dat apaurin. Znači, na analni otvor. Znači moraš imati jako puno iskustva, ističe.

Royal Cat Hotel

Royal Cat Hotel

Foto: HRT / HTV

Neke su mace privremeno u hotelu dok ih netko ne udomi.

- Imamo dvije mace u sponzorskom apartmanu to su Chloe i Caitlin koje su već jako dugo kod nas. One su od udruge sklonište dobrote. I toj udruzi se javio sponzor koji onda njima plaća smještaj, taj jedan apartman ukojem one borave, hranu i pijesak. I onda se one odavde udomljavaju. Tko nas prati na Facebooku vidi koliko smo uspjeli tako udomiti, ističe.

A vlasnici stvarno mogu biti bez brige.

- Mace jako dobro pamte. I one znaju, sljedeći put kad dođu, da im se desilo ovdje nešto jako pozitivno. I onda su puno opuštenije, objasnila nam je Mirjana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!