"Let balonom ne može se opisati, to treba doživjeti"

04.09.2022.

07:00

Autor: Mirta Takač/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Let Balonom

Let Balonom

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

U Prelogu traje Festival balona na vrući zrak. Trodnevna manifestacija nudi mnogo doživljaja: radionice, predavanja, letove i naravno predivne prizore šarenih balona.


Nebo iznad Međimurja ovih je dana prošarano bojama. U Prelogu je 12 balona s posadama iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Brazila i Makedonije. 

- Nama je uvijek draga Hrvatska za letenje jer prijatelji koji su ovdje, obitelj Mikloušić, profesionalci su u ovom sportu i uvijek se radujemo kad odaberu ovakve destinacije kao što je Prelog jer daje ozbiljnu perspektivu za realizaciju dobrog, fantastičnog leta, da malo napunimo energiju, rekao je Borče Paunovski, balonaš iz Makedonije.

Letjelice gotovo u potpunosti ovise o vjetru i meteorološkim uvjetima pa svaki let treba dobro planirati.

- Sve do danas, sam princip nije se mijenjao. Mi grijemo zrak i onda vrući zrak nas diže u nebo. Još je jedna zanimljiva stvar kod balona, oni su i dalje kroz sve to vrijeme ostali neupravljive letjelice. Nemamo volan, kormila, joystick, imamo jedino gorionik, pomoću kojeg grijemo i hladimo te lovimo vjetrove da nas odnesu tamo gdje bismo htjeli ići, rekao je Igor Mikloušić, Balon klub Zagreb.

Tu su i radionice, predavanja, i spektakularni prizori - osobito noćne iluminacije. Uživaju i posjetitelji i posade.

- Ne može se opisati letenje, može se samo doživjeti. Svaki novi let, da odavde poletimo 50 puta bio bi to različit let, nije isto. Trebaš biti rođen za takve stvari, da uživaš i da ti bude način života, naglasio je Paunovski. 

Festival balona na vrući zrak u Prelogu možete doživjeti još danas, u nedjelju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!