Prvi Topiary park u Hrvatskoj

19.07.2022.

06:49

Autor: Mirta Takač/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

 Topiary Park

Topiary Park

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U Hrvatskoj je otvoren prvi takozvani Topiary park. U cijeloj Europi bio je samo jedan tematski park posvećen vještini oblikovanja biljaka - i to u Belgiji. Drugi je u Sračincu.

Gospodin Vladimir Flegar oblikovanjem biljaka bavi se od 1995. Sada je i za posjetitelje otvorio svoju zelenu oazu s jezerom i živim skulpturama koje su tematski zanimljivo podijeljene. Svaka ima svoju priču.

- Od bajkera, priča o motorima, imamo dinosaure, lovačku priču. Imamo izložbu bišona, život oko jezera, labudove, žabe, kornjače. Pa imamo svetu obitelj, anđelinjak je, priča Vladimir.

Vladimir Flegar

Vladimir Flegar

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Ukupno 396 skulptura, 30-ak priča na 7 tisuća četvornih metara. Potrebno je tu mnogo rada, strpljenja i najviše ljubavi. U izradi kreacija, autor ima posebnog suradnika - prirodu. Kad ona svoje odradi, kaže - onda on nastupa.

Sadnice usmjerava od početka i ima viziju što od kojeg grma želi napraviti. Sumještani su ponosni i sretni.

Park je otvoren za posjetitelje, u planu su i različite edukacijske radionice, a ova priča nastala iz entuzijazma pretvorena je u turistički potencijal i atrakciju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!