Filmski kritičar o Oscaru: "Sve u isto vrijeme" važniji za američku političku korektnost

13.03.2023.

09:51

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/R.S.

Daniel Rafaelić, filmski kritičar

Daniel Rafaelić, filmski kritičar

Foto: HTV / HRT

Noćas je tradicionalno u Dobly Theatreu u Los Angelesu održana 95. dodjela nagrada Oscar na kojoj su odabrana najbolja filmska ostvarenja u protekloj godini. O tome tko su dobitnici, tko su gubitnici i jesu li nagrađeni zasluženo razgovarali smo s filmskim kritičarom Danielom Rafaelićem. 


Daniel Rafaelić, filmski kritičar, za HRT-ovu emisiju Dobro jutro, Hrvatska rekao je da se ove godine napokon ispunilo njegovo proročanstvo i da smo, kako kaže, imali Oscare koje zaslužujemo.

- Fantastična emisija kao emisija, fantastičan show, nije bilo previše proklizavanja u neukus, u primitivizam koji smo viđali prošlih godina. Obračuna filmskog polusvijeta ove godine nije bilo, međutim, ono što je bilo zanimljivo jest to da je emisija bila vrlo uzbudljiva i vrlo ležerna, tako da ti sati koji su prošli, prošli su vrlo ugodno, dodao je. 

Rafaelić: Ostaje bol što Cate Blanchett za "Tar" nije dobila Oscara


Najboljim filmom na 95. dodjeli nagrada Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti proglašen je film "Sve u isto vrijeme", a kritičar je istaknuo da ga je finale dodjele razočaralo i da se radi o filmu koji je glumački izuzetan, ali da je bilo filmova koji su nagradu puno više zaslužili.


Jamie Lee Curtis dobila je nagradu za sporednu glumicu, Michelle Yeoh za glavnu glumicu. Još uvijek ta bol da Cate Blanchett za "Tar" nije dobila Oscara, moram priznati da me to jako smeta. Nije u redu ne samo zato što je meni slomljeno srce nego nije u redu prema tim filmovima. Problematične su bile nagrade pogotovo Michelle Yeoh koja se zahvaljivala Akademiji što je dobila Oscara za film zato što je Azijatkinja, koja ponosno stoji kao Azijatkinja i prima nagradu itd., istaknuo je kritičar. 


- Ponovno se vraćamo na ono najgore, dobila sam ga radi kvote, dobio sam radi kvote, moj umjetnički doprinos je potpuno irelevantan. Njen umjetnički doprinos je fenomenalan, ona je tako genijalna u tom filmu koji nije tako genijalan. Jamie Lee Curtis jednako tako, s tim da je ona održala fantastičan govor u kojem se zahvalila milijunima ljudi koji je prate kako ona kaže u žanrovskim filmovima u kojima i dalje glumi, to je naravno "Halloween", dodao je. 


Rafaelić: "Sve u isto vrijeme" mnogo važniji za američku političku korektnost 


Rafaelić je kazao da je cijela dodjela Oscara prošla u navijanju za film "Sve u isto vrijeme". 


-  Što moram priznati da je dosta loše jer su u dva spomenuta nenagrađena filma "Tar" i "The Banshees of Inisherin" koji su puno važniji za vrijeme u kojem živimo, dok je ovaj film puno važniji za američku političku korektnost prema manjinama u Americi, rekao je. 


- Ideju da vas netko nagradi zato što se nešto, a ne zato što ste odlično glumili smatram jako uvredljivom, dodao je. 


Nastup Lady Gage


Filmski kritičar osvrnuo se i na nastup Lady Gage za koji kaže da je bio fantastičan. 


- Ona je napravila nevjerojatan performans gdje je kamera cijelo vrijeme krupno na njenom licu, ona je bez šminke, gdje pjeva pjesmu iz "Top Guna" i to je zaista bio najbolji nastup večeri.


Za Brendana Frasera rekao je da se radi o trećerazrednom glumcu koji je iza sebe ostavio karijeru s potpuno nebitnim ulogama, ali i u nekim važnim filmovima kao što je Mumija.


-  Radi se o glumcu koji zapravo nema što raditi u filmskom zanatu do ovog filma "Kit" gdje se vratio i zapravo pokazao kako može, dodao je. 


Osvrnuo se i na najbolji animirani film, "Pinokio". 


- "Pinokio" je fantastično animiran i tu ću stati, rekao je kritičar. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!