Kako blagdanska jela obogatiti zdravim i sigurnim namirnicama?

20.12.2022.

09:39

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/R.S.

Zdrava prehrana

Zdrava prehrana

Foto: HTV / HRT

Puno smo ovih dana pojeli grickalica, čipsa i smokija, a uskoro nam stižu i blagdani, jesti ćemo još francusku salatu i sličnu tešku hranu. U takvom razdoblju, ali i u svakodnevnoj prehrani važno je obogatiti svoj jelovnik raznolikim i zdravim namirnicama.

Kako građani vode računa o sigurnosti hrane i zdravoj prehrani u zimskim mjesecima?  

U svakodnevnoj prehrani, a posebice tijekom blagdana vrlo je važno proširiti svoj jelovnik s raznovrsnošću. 


- Nećemo zamijeniti francusku salatu, nastala bi pobuna jer je to tradicionalno blagdansko jelo, ali je možemo unaprijediti, možemo sebi proširiti nutritivni sastav francuske salate tako da ju obogatimo možda nekim nekonvencionalnim dodacima, za HRT emisiju Dobro jutro, Hrvatska rekao je Branimir Dolibašić, nutricionist.


S kojim namirnicama zamijeniti tradicionalne, teške i masne sastojke pogledajte u nastavku. 

Građani prepoznaju koja hrana je sigurna i zdrava.


- Građani prepoznaju koja je hrana sigurna i ono što se stvarno nalazi u trgovačkim centrima i ima svoju deklaraciju, uglavnom je i tako kao što piše. Na tržnici isto kupujemo i moramo imati povjerenja u one od kojih kupujemo, kazala je dr. sc. Ivančica Kovaček, dr. med., voditeljica Odjela za mikrobiološke analize hrane, predmeta opće uporabe i okolišnih uzoraka, NZJZ "Dr. Andrija Štampar".


Važno je naglasiti da ne smijemo miješati onu hranu koja je svježa i koja je već obrađena. 


- U sirovoj hrani ima mikroorganizama koji mogu uzrokovati trovanja hranom, a kad mi hranu skuhamo i termički dobro obradimo onda je hrana sigurna za potrošnju, istaknula je Kovaček. 


Opasno je skuhanu hranu držati na sobnoj temperaturi.


- Hrana nije sterilna i ne smije biti sterilna, u njoj uvijek ima mikroorganizama i kada mi hranu držimo na sobnoj temperaturi stvaramo povoljne uvjete za razmnožavanje različitih vrsta mikroorganizama koji onda mogu uzrokovati različite tegobe, rekla je Kovaček.


I kada govorimo o sigurnosti svježe hrane važno je istaknuti određene preporuke.


- Važno je planirati unaprijed kada se ide u nabavku i kupovati hranu koju znamo da ćemo skuhati, kazao je Dolibašić.


- Najvažnije je odvajati površine na kojima kuhamo i spremamo hranu, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!