Oralne bolesti glavni zdravstveni problemi u mnogim zemljama

20.03.2023.

08:06

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/R.S.

Oralno zdravlje

Oralno zdravlje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svjetski dan oralnog zdravlja koji se svake godine obilježava 20. ožujka, promiče razvijanje svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju i njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja. Tim povodom u HRT emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su dr. sc. Anka Jurišić-Kvesić, specijalistica stomatološke protetike; prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, specijalist dječje i preventivne stomatologije;  mr. sc. Marijana Radić Vuleta i prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Oralne bolesti su  glavni zdravstveni problemi u mnogim zemljama i mogu negativno utjecati na kvalitetu života s obzirom na to da uzrokuju bol i nelagodu, socijalnu izolaciju i gubitak samopouzdanja, a često su povezani s drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima. Važno je znati da se većina stanja oralnog zdravlja može spriječiti i liječiti u ranoj fazi.

Svjetski dan oralnog zdravlja se u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, obilježava pod sloganom “Budi ponosan na svoja usta”, kojim se želi ukazati na to kako je brigom o oralnom zdravlju moguće postići sretan osmijeh za cijeli život, jer je oralno zdravlje važan dio općeg zdravlja bez obzira na to koliko imate godina. 

U svrhu očuvanja oralnog zdravlja potrebna je redovita i pravilna oralna higijena, pravilna prehrana i redoviti pregledi kod svih dobnih skupina, a osobito kod djece.

U Republici Hrvatskoj se od 2017. godine provodi Nacionalni program pod nazivom Zubna putovnica koji je usmjeren poboljšanju oralnog zdravlja i zdravstvenog ponašanja školske i predškolske djece s ciljem ranog otkrivanja i prevencije karijesa kroz preventivne preglede prilikom upisa u dječji vrtić, 1. razred osnovne škole te u 6. razredu osnovne škole.

Također, program uključuje svakodnevno nadzirano četkanje zubi koje se provodi u vrtićima i školama s ciljem razvijanja redovitih navika održavanja oralne higijene i prevencije karijesa od najranije dobi.

Beroš podsjetio na uspjeh "Zubne putovnice"

Ministar zdravstva Vili Beroš podržao je kampanju "Budi ponosan na svoja usta" podsjetivši da se zahvaljujući nacionalnom programu "Zubna putovnica" KEP Indeks (karijes, ekstrakcija, plomba) u Hrvatskoj smanjio sa 4,1 na 2,1.

Beroš je u svom video obraćanju poručio da današnja kampanja slijedi iskorake na području prevencije, koja je jedna od važnih pravaca u reformi zdravstva.

- Svakodnevno provodimo nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama tijekom kojeg smo ostvarili značajan uspjeh smanjili smo KEP indeks, koji služi praćenju učestalosti karijesa kod djece i mladih, kaže ministar.

Nakon provedbe programa "Zubne putovnice" KEP indeks je pao sa 4,1 na 2,1, dok je prosjek u Europskoj uniji 1,5.

- Brojke pokazuju da ima još prostora za napredak, ali smo na dobrom putu prema ostvarenju daljnjih postignuća u prevenciji pojave karijesa u Hrvatskoj.

"Zubna putovnica" se proširuje i na starije dobne skupine (iznad 65 godina) kao i osobe s invaliditetom i branitelje, a u sljedećoj fazi je važno pravovremeno otkriti i poboljšati ishode liječenja oralnog karcinoma.

Oralno zdravlje je veliki izdatak za zdravstveni proračun, a prema projekcijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ulaganjem u preventivu ostvaruje se ušteda od 18 milijuna eura godišnje.

Beroš je podsjetio i na nedavno pokrenuti pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, kao i reviziju i uvođenje novih nacionalnih preventivnih programa, koji imaju jedan cilj da svi građani imaju jednaku priliku biti zdraviji.

- Naša je misija unaprjeđenje zdravlja naših građana i pacijenata koji nam moraju biti u fokusu- zdravstveni sustav postoji radi pacijenata i oni su naša pokretačka snaga za daljnje reformske iskorake u zdravstvenom sustavu, kaže Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!