Prezentacija japanskih kimona i ceremonija oblačenja mlade

11.05.2023.

09:55

Autor: Sanda Dičak/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Prezentacija japanskih kimona

Prezentacija japanskih kimona

Foto: HTV / HRT

U kazalištu Marina Držića posredstvom hrvatsko japanskog društva razmjene upriličena je prezentacija japanskog kimona. Posebno je bilo dirljivo gledati ceremonijal oblačenja mlade za vjenčanje.

Galerija
Prezentacija japanskih kimona, Foto: HTV/HRT
Prezentacija japanskih kimona, Foto: HTV/HRTYuko Murakami, Foto: HTV/HRTPrezentacija japanskih kimona, Foto: HTV/HRTPrezentacija japanskih kimona, Foto: HTV/HRT

Yuko Murakami je voditeljica škole kimona koje se nalaze u prestižnim dijelovima Tokija, Omotesando i Aoyama u kojima ima više od 1000 polaznika koje podučava nošenju kimona i lijepom ponašanju dok ga nose.

Ona je dovela svoje učenice koje su predstavile kimona. Ovom promocijom obilježena je 30 godišnjica uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana.

Kimono - duh Japana


Kimono je simbol Japana. Kad kažemno kimono pomislimo na Japan. Tu kulturu odijevanja Japanci njeguju preko 1300 godina.

Ona se prenosi s generacije na generaciju posebnim načinom obuke djevojaka i žena koje dugi niz godina uče o izradi i odijevanju kimona, napominje osnivačica hrvatsko japanskog društva razmjene Jelena Yamasaki.

- Imamo kimona za razna godišnja doba - ona koja se nose u jesen, proljeće, ljeto, zimu i također ćemo vidjeti i ona koja su za vjenčanja, dodaje Yuko Murakami, predsjednica Japan beauty akademije kimona.

Pomagačice za odijevanje


Kimono ne možete odjenuti sami. Zato su vam potrebne pomagačice, žene obrazovane za taj posao na posebnim školama za kimono.

- Danas se kimono u Japanu odjeva u raznim prilikama za različite svečanosti vjenčanja, nekada za pogrebe, različite proslave u obitelji ili u firmi - primjerice povodom rođenja djeteta i slično. Danas su kimona poprimila moderan oblik tako ćete vidjeti i muška odjela izrađena u kimono stilu te ženske haljine od kimono materijala, objašnjava Murakami.

Delikatne tehnike izrade


Kimono kao poseban dio japanske kulture mijenjao kroz različita povijesna doba. 

- Ova kimona majstorski su rezultat vrlo složene delikatne tehnike u svili i plemenitim materijalnima. Oni su izrađeni davno, kao kod vas narodne nošnje - prije par desetina godina. Ja sam ih malo redizajnirala, izmjenila neke detalje na njima i pripremila za ovu prigodu, dodaje Murakami.

Posebno je bilo dirljivo gledati ceremonijal oblačenja mlade za vjenčanje. Oblačenje bijelog kimona nosi sa sobom i određenu simboliku.

- Svečani bijeli kimono predstavlja na neki način podređenje mogućnost samoodricanja, podređenja, poniznosti i poslušnosti, kazala je Jelena Yamasaki.

Glumica Srđana Šimunović bila je toliko pod dojmom da nije uspjela suspregnuti suze. Na večeri prezentacije kimona bilo je vrlo dirljivo.

Organizatorima hrvatsko japanskom društvu razmjene bio je cilj da ovom prezentacijom japanskih kimona obilježi 30 godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana .


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!