Gradska groblja kao muzeji životnih priča

01.11.2022.

10:37

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/R.S.

Groblja kao muzeji životnih priča

Groblja kao muzeji životnih priča

Foto: HTV / HRT

Mladi entuzijasti nisu dopustili da naši pokojni postanu samo ime i prezime na hladnim spomenicima. Osmislili su aplikaciju Spiritus koja omogućuje da pomoću karte groblja pronađete grobno mjesto osobe koja vas zanima i samo jednim klikom doznate njenu životnu priču.


Radi se o jednoj vrlo zanimljivoj ideji iza koje stoji skupina mladih ljudi.

- Kada neka osoba ode ostavlja iza sebe samo ime i datume, ime i prezime, datum smrti i datum rođenja. A kada se mi sjetimo svojih baka i djedova, svih svojih voljenih, znamo da to nije to, da su oni priče, slike i uspomene koje su nama najvrjednije, rekao je Dino Jerković, suosnivač aplikacije Spiritus.

- Napravili smo platformu gdje svaka osoba može za svoju voljenu osobu napraviti memorijal koji će potencijalno ostati vječan, a spojili smo ih s grobnim lokacijama. Tako smo napravili da gradska groblja postaju muzeji životnih priča. Na svakoj grobnoj lokaciji svatko može vidjeti životne priče svojih voljenih, ali i drugih, dodao je Jerković.

Projekt je u punom obliku zaživio u 5 hrvatskih gradova.

- U pilot projektima smo s 5 hrvatskih gradova i unutar 50 gradskih groblja. Trenutno smo u suradnji sa Zagrebom, Splitom, Osijekom Vukovarom, Varaždinom i jednim gradskim grobljem u Karlovcu, istaknuo je Jerković.

Projekt je mogućnosti za plasiranje dostigao i izvan granica Hrvatske.

- Za sada smo prikupili 400 tisuća eura investicije od četiri investitora koji su stranci i u roku mjesec dana putujemo u Švicarsku, Francusku i Njemačku kako bi ovo rješenje koje trenutno radimo prezentirali drugima, kazao je Jerković.

Kako se aplikacija Spiritus zapravo koristi i koje su njene mogućnosti pogledajte u nastavku:

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!