Ceker - suputnik modno i ekološki osviještenih

18.06.2022.

07:01

Autor: Mirta Takač/Regionalni dnevnik/HRT

Ceker - suputnik modno i ekološki osviještenih

Ceker - suputnik modno i ekološki osviještenih

Foto: HRT / HRT

Iako se s cekerom nekada išlo samo na tržnicu, ovaj tradicijski predmet iz Međimurja danas je modni detalj rado viđen u svim prigodama, postao je suputnik modno i ekološki osviještenih. Umijeće izrade cekera upisano je u Registar kulturnih dobara.


Nekada isključivo uporabni predmet, procvat je doživio sredinom 20. stoljeća, da bi ga ubrzo zamijenili jeftini sintetički materijali. Riječ je o cekeru - ili cekaru. Vratio se sa stilom. I zahvaljujući LAG-u "Međimurski doli" postao nematerijalno kulturno dobro.

- On se nekad samo koristi kao torba s kojom se odlazilo po špeceraj u dućan i koristio se za Uskrs di su se šunkice nosile. S ovim ponovnim revitaliziranjem i stvaranjem cekera kao atraktivnog modnog dodatka, on je postao izuzetno prepoznatljiv i izuzetno nosiv – izjavila je Sanja Krištofić, LAG Međimurski doli.

Dopadljiv i vrlo popularan modni dodatak plete se od kukuruzne komušine, odnosno luščija. I to ne bilo kakvog. A interesa za učenje ove vještine ne nedostaje.

- Čuvamo staro sjeme, tu nije dobar hibrid, mora biti ona starinska kuruza, otkriva Ivanka Bene, Udruga žena Pušćine i dodaje:

- Mi smo radile dosta radionica. To su se uključile žene koje su mlade, visokoobrazovane. Zanima ih to. Mada dosta njih odustane jer je problem nabaviti materijal. Ne možeš taj materijal kupiti negdje u hobi dućanu. Moraš se potruditi da bi ga nabavio – kaže.

Tradicijski predmet postao je i prepoznatljiv međimurski brend.

- Ova zaštita kulturnog dobra - cekera - nije samo suvenir u međimurskoj tradiciji, nego je to prije svega poštovanje prema vrijednim čuvaricama i čuvarima tradicije – ističe Matija Posavec, međimurski župan.

Neki kažu ceker, neki cekar, no bilo kako bilo, on je ponovno u modi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!