Šumu u Lopatincu nastanili likovi iz staroslavenske mitologije

29.07.2022.

07:00

Autor: Mirta Takač/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Bajkovita šuma

Bajkovita šuma

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Međimurje je dobilo još jednu turističku atrakciju. Uz pomoć europskog novca, u Lopatincu je nastao tematski park koji oživljava staroslavenske legende, međimurske mitove i bajke. A sve to s pomoću suvremene tehnologije.

Šumu u Lopatincu nedaleko od Čakovca nastanili su likovi iz staroslavenske mitologije i međimurskih legendi. Žive u "Bajkovitoj šumi" koju su osmislili supružnici Martinjaš. U bukovoj šumi izgradili su labirint, skrovišta i kućice na drvu.

- Jedna zanimljiva simbioza priče, koja se odnosi na povratak prirodi i boravak u prirodi sa nekakvim novim suvremenim tehnologijama, rekao je Marijan Martinjaš, tematski park "Bajkovita šuma".

Upravo suvremene tehnologije omogućuju posjetiteljima da likove iz legendi vide na drukčiji način.

- S tvrtkom delta realitiy smo napravili jednu predivnu priču tako da smo oživotvorili, oživjeli likove iz staroslavenski legendi i mitova poput Lade, Jarila, Baba Roge, patuljaka, zmaja Pozoja itd, ističe.

Kroz "Bajkovitu šumu" posjetitelje će voditi kostimirani vodiči, Veronika Aurora Zrinski i Juraj Zrinski... s pomoću multimedije.

- Posjetitelji kada dođu dobiju tablet koji ih vodi kroz cijelu tu priču. Aplikacija sadrži sve podatke koji se nalaze na pločama i vodi korisnika na to da svaku ploču skenira, da usnimi lika koji je prikazan. Nakon toga dobiva interaktivni dio, igricu kroz koju dobiva predmet vezan uz tog lika. Nakon toga lik oživljava, smješta se u proširenu stvarnost korisnik ga može pregledati sa svih strana i vodi ga se do sljedeće točke, kaže Vedran Škarica, Delta reality.

Ovaj je projekt vrijedan 180 tisuća eura, financiran je sredstvima Europske unije, a cilj je stvoriti inovativnu turističku infrastrukturu i ponudu za posjetitelje koji žele aktivno sudjelovati u istraživanju lokalne prirodne i kulturne baštine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!