Ljubitelji konja iz svih krajeva Hrvatske okupili se u Zelendvoru

26.06.2022.

07:00

Autor: Mirta Takač/Regionalni dnevnik/HRT

Konjičke igre

Konjičke igre

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Tradicionalno u povodu Dana općine Petrijanec, u Zelendvoru, kod Varaždina, održavaju se Konjičke igre. Manifestacija u organizaciji Udruge "Konj moj prijatelj" održava se 26. put i svake godine privuče mnogo posjetitelja i sudionika iz svih krajeva Hrvatske.

Brojne udruge uzgajivača konja, klubovi i ljubitelji tih plemenitih životinja okupili su se jučer u Zelendvoru, u općini Petrijanec, na uvijek atraktivnim konjičkim igrama. Sudionici su stigli iz svih krajeva Hrvatske.


- Ja sam rođeni Baranjac, ali moji geni su odavde. Moji roditelji su iz Varaždina i srce vuče, krv vuče rodnome kraju. A konji s kojima sam odrastao... I za vrijeme rata kad smo bili u prognanstvu, oduvijek sam govorio, ako se ikad vratim, kupit ću si konja lipicanca. Hvala bogu, imam ih devet komada i ova dva ovdje, kaže sudionik Konjičkih igara Ivan Gajšek.


Uzgoj konja danas zahtijeva znatna financijska sredstva, no prije svega, ljubav. Mario Mateković uzgojem se bavi 10-ak godina, a na Igrama sudjeluje sa svoja dva lipicanca.


- U preciznosti moraš proći čim čistije, da ne rušiš nijednu lopticu i u najboljem vremenu. A brzinska je čim brže, objašnjava.


Ugodno, ne prevruće vrijeme, godilo je svima. I životinjama, i sudionicima i posjetiteljima koji su uživali u defileu, nadmetanju zaprega, štafeti, vožnji preciznosti, a najmlađi i u jahanju ponija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!