Festival cvijeća, jagoda i tradicije

28.05.2022.

07:00

Autor: Mirta Takač/Regionalni dnevnik/HTV

Festival cvijeća, jagoda i tradicije

Festival cvijeća, jagoda i tradicije

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Čakovcu se održava Festival cvijeća, jagoda i tradicije. Zamišljen je kao prodajni i izložbeni sajam na kojemu posjetitelji mogu, uz cvijeće i jagode, vidjeti i kupiti tradicijske domaće proizvode poput meda, soka od aronije ili rukotvorina.

Središte Čakovca ispunjeno je šarenilom i mirisima domaćih proizvoda. Festival cvijeća, jagoda i tradicije dio je proslave Dana Grada.

- Danas tu imamo negdje oko 50 vrsta balkonskog cvijeća, imamo i nešto trajnica, nešto jednogodišnjeg cvijeća. Imamo nešto cvijeća što ljudi sade u hladu ili polusjeni. Danas je jako popularno cvijeće za jako sunce, jer mijenja se i naša klima, kaže Zdravko Friščić, uzgajivač cvijeća.

Jako sunce sigurno ne smeta kaktusima. Katarina Bešlić iz Petrinje u Čakovcu izlaže i prodaje kaktuse svih vrsta i veličina. Mnogi su trenutačno u cvatu pa mame poglede kupaca. Cijena im ovisi o veličini.

- Ja vam uvijek na sajmove nosim od malih , mini programa, pa do malo većih kaktusa. Tako da ima ponuda za svačiji džep. Od 10 kuna su pa do 400 kuna, pokazuje Katarina Bešlić, uzgajivačica kaktusa.

Marija Radiković bavi se proizvodnjom meda. Sada je sezona cvjetnog, a uskoro će i agacija. Cijene meda, kaže - rastu. Prošle godine koštao je 60, a ove 70 kuna. Skuplje su i teglice i poklopci, nada se da građanima neće biti preskupo.

Festival cvijeća u Čakovcu traje do nedjelje. U slučaju lošeg vremena, izlagači će ponovno doći idući vikend.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!