19:27 / 09.02.2021.

Autor: HRT

Hrvatski radio među tri finalista nagrade BBC Audio

Radio drama

Radio drama

Foto: Dramski program HR-a / HRT

Kratka radio drama 'Potres' iz ciklusa Male forme ušla je u finale BBC nagrade za najbolju europsku dramu 2021. u kojem su uz produkciju našeg radijskog Dramskog programa još i emisije Austrijskog i Švicarskog radija. Svečana dodjela je u ožujku u Londonu.

- S velikim ponosom i zadovoljstvom možemo objaviti da je emisija 'Potres' ušla u finale BBC Audio Awards 2021, u kategoriji Najbolje europske audio drame (Best European Audio Drama). U konkurenciji su s nama i kolege s Austrijskog radija s radiofonskim djelom 'In Winter' i kolege sa Švicarskoga radija s naslovom 'Holidays from Suicide: a Fantastic Journey with Iggy Pop', javio je Dramski program Hrvatskoga radija.


'Potres' je nastao u sklopu emisije Male forme koju naši slušatelji mogu pratiti u redovitom terminu od 18.05 do 18.15 sati od ponedjeljka do srijede na Prvom programu Hrvatskoga radija. U emisiji Male forme se promoviraju raznoliki tipovi radiofonskih iskaza: od kratkog dokumentaraca i skica iz života do složenijih, eksperimentalnijih oblika i književnih klasika u tom brzom, sažetom obliku.

Razmišljajući o Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture, u jesen 2019. realizirane su dvije dulje radiofonske dramatizacije pripovjedaka Janka Polića Kamova: 'Žalost' i 'Katastrofa' u sklopu emisije Radio atelje, koja se emitira svaki četvrtak u 18 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija, i tri male forme zasnovane na kratkim prozama Janka Polića Kamova 'Selo', 'Odijelo' i 'Potres'.


- Katastrofičnost je prožimala sve odabrane tekstove i taj se Kamovljev tamni odjek jako slagao s onim što smo osjećali radeći te jeseni u studijima Hrvatskog radija. Kao da je nešto zloslutno bilo u zraku (in the air), a mi smo to pustili u eter (on air). Kad kažem mi mislim na glumca Rakana Rushaidata u ulozi Kamova te u ostalim ulogama : Dadu Ćosića i Franu Maškovića. Skladatelj je bio Maro Market, tonska majstorica Lana Deban, redatelj Dario Harjaček, dok dramatizaciju potpisuje Ivan Vulić, ističe urednica Katja Šimunić.

Male forme

Male forme

Foto: Dramski program HR-a / HRT

Kakav je to kreativni tim potcrtava obrazloženje stručnog ocjenjivačkog suda kojeg je na online dodjeli nagrada 30. lipnja 2020. za Grand Prix Nova u Bukureštu predstavio Bernard Clarke (Irski radio), predsjednik ocjenjivačkog suda.


- Jedna od najvećih prednosti ovakvih festivala je neposredan kontakt, ali čak i u ovakvom virtualnom susretu na festivalu zvuka poput ovoga, događaju se otkrića nepoznatoga, doslovce nepoznatoga, a u ovome slučaju do sada i nečuvenoga, u ovome slučaju - opasno uznemirujućega. Druga nagrada ove godine festivala Grand Prix Nova je takvo jedno otkriće, rekao je Clarke.


Clarke je dodao da se radi o neumornoj, i u doslovnom smislu neumornoj i klaustrofobičnoj priči pisca koji je umro mlad, u opskurnim okolnostima i koji jest prepoznata avangarda u svojoj zemlji, ali uskoro bez sumnje i u Europi.


- Govorim u svoje ime, ali i ime svojih kolega: bili smo zatravljeni glazbom i oblikovanjem zvuka koji su stvoriili ekstremno nasilnu i brutalnu atmosferu na esteski iznimno senzibilan način. Nevjerojatno, iznimno uzbudljivo. Gluma glavnog glumca bila je otkriće. Ali svi elementi u ovoj emisiji su izvanredni: dramaturgija, produkcija, režija, zvuk, gluma. Originalni autor na čijoj pripovijetci je zasnovana emisije je Janko Polić Kamov, ustvrdio je Bernard Clarke s Irskog radija.


Janko Polić Kamov

Janko Polić Kamov

Foto: HRT / HRT

Iznimno važnu ulogu u prezentaciji te emisije ima i prijevod na engleski (kao radni jezik međunarodnih radijskih festivala). Emisije se slušaju na izvornom jeziku, a prati ih transkript na engleskom. 'Potres' Janka Polića Kamova je na engleski prevela Saša Čohar Mančić, stalna suradnica Dramskoga programa i čiji suptilni prijevodi svakako doprinose recepciji stranih slušatelja i članova ocjenjivačkih sudova. 


BBC nagrade za najbolja audio dramska djela 2021. će biti dodijeljene 26. ožujka na svečanosti online, a više o nagradi saznajte na ovoj poveznici.

Janko Polić Kamov: 'Potres '


Janko Polić Kamov (1886, Sušak / Rijeka -1910, Barcelona) hrvatski pjesnik, pripovjedač i dramatičar, rođen je u imućnoj građanskoj obitelji, ali već od najranijeg dječaštva iskazuje gotovo nihilističku sumnju u sve što ga okružuje, a ponajviše u religioznost i malograđanske regule. Umro je u dvadeset i četvrtoj godini života u barcelonskoj bolnici Santa Cruz i pokopan u zajedničkoj sirotinjskoj grobnici bez imena.


Pripovijetka 'Potres' napisana 1908. karakteristična je za Kamovljevo novelističko pismo prožeto dihotomijiom lakrdijaškoga i distanciranoga, pismo u kojem su farsični elementi hibridizirani s neumoljivom, gotovo ledenom analitičnošću. Ova je eksplozivna i brutalno jasna i iskrena pripovijetka dramatično aktualna i danas u našoj svakodnevnoj opsjednutošću strahom od svega nepoznatoga i svakoga drugačijeg. I koja se katkada materijalizira kao perverzno prepoznavanje katastrofa poput potresa, poplava, uragana, ratova ili korona virusa, kao zaslužena kazna ili – rješenje.


- Nesklon estetskim kanonima i sklon izrugivanju društvenih normi, Janko Polić Kamov nije bio prihvaćen kao pisac u svoje doba, ali je u suvremenosti zadobio kultni status modernističkoga pisca i prethodnika hrvatske avangardne umjetnosti. Zagrebački konceptualni umjetnik i pjesnik Vlado Martek u svojim akcijama poručuje 'Čitajte Kamova', a mi uzvikujemo: Slušajte Kamova, poručuju iz Dramskog programa HR-a.


U produkciji glume Rakan Rushaidat kao Kamov, u ostalim ulogama Dado Ćosić i Frano Mašković. Dramatizaciju potpisuje Ivan Vulić, glazbeni urednik i skladatelj je Maro Market, ton-majstorica Lana Deban, reedatelj Dario Harjaček, a urednica: Katja Šimunić.


Dramska emisija 'Potres' nagrađena je 2. nagradom u kategoriji Kratke forme na međunarodnom radiodramskom festivalu Grand Prix Nova 2020 u Bukureštu, a premijerno je emitirana 28. 10.2019.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!