Na ovogodišnjem Interliberu više od 100 tisuća posjetitelja

13.11.2022.

20:08

Autor: Antonia Ćosić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Interliber

Interliber

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Osim sajma videoigara, na Zagrebačkom velesajmu posljednji je dan Interlibera. U tri paviljona predstavljeno je oko 50 tisuća naslova. A koliko su knjige tražene - govore i podaci o odličnoj posjećenosti, ali i prodaji.


Više od 100 tisuća posjetitelja obišlo je ovogodišnji Međunarodni sajam knjiga Interliber, zatvoren u nedjelju navečer nakon šest dana promocije knjiga, pisaca i čitanja, izvijestio je Zagrebački velesajam u čijim se paviljonima sajam tradicionalno održavao.

Ovogodišnji 44. Interliber na 13 tisuća četvornih metara Paviljona 5, 6, 7 i 7a Zagrebačkog velesajma predstavio je 296 izlagača iz 15 zemalja.

Međunarodni sajam knjige i ove se godine predstavio kao središnje mjesto za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanja i znanosti te okupio najznačajnije nakladnike i knjižare s jasnom misijom - poticanja kulture čitanja.

Uz brojne naslove domaćih i stranih nakladnika, na Interliberu su gostovala i poznata spisateljska imena poput Jamesa Norburya, engleskog pisca i ilustratora.

Ove godine, uz hrvatske, svojim su se izdanjima i autorima predstaviti i izlagači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Irske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, SAD-a, Slovenije, Srbije, Švedske, Švicarske, Velike Britanije i Sjeverne Irske. U Europskoj godini mladih, poseban je program pripremljen za mlade koji je, uz promocije knjiga, uključio i radionice grafita, glazbeni program, kvizove, te različite edukacije.

Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK organizirala je Premium program u sklopu kojeg su istaknuli dvije teme Ukrajina u fokusu i Srbija u fokusu s ciljem upoznavanja autora iz Ukrajine i Srbije.

Posebnu pažnju privuklo je gostovanje ukrajinske spisateljice Haske Šijan, predstavljanje novog hrvatsko-ukrajinskog rječnika, te tribina pod nazivom "Seks i Ukrajina" o ulozi žene u ukrajinskom društvu.

Osim Ukrajine, u fokusu je ove godine bila i Srbija, s programom promocija djela suvremenih srpskih autora - beletristike, poezije i publicistike.

I ove je godine organiziran Knjigodar, akcija darivanja knjiga školskoj knjižnici koja samostalno nema uvjeta za kvalitetnu obnovu ili dopunu knjižne građe. Odabrana je školska knjižnica Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Petrinje.

Sajam je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića.

Sudeći po broju posjetitelja i zadovoljnim licima izdavača, ovogodišnji Interliber vratio se, iako su mnogi bili skeptični, pretpandemijskim brojevima.

- Interliber u biti ima tri cilja – prodajni, kulturološki i obrazovni - i sva tri su ispunjena. Nikad bolji rezultat. Mnogi su dosegnuli promet iz 2019., međutim neki su i prebacili. Obrazovno odličan posjet đaka iz Hrvatske, BiH, čak iz Srbije, rekao je Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara.

- Vratili su se ljudi koji vole čitanje, koji vole knjigu i što je najvažnije koji kupuju knjige, tako da možemo reći da je sad Interliber onaj od nekada, rekla je Nermina Husković, Hena Com.

- Svi izdavači i publika su sretni da smo ponovno otvoreni, može se reći da je ovaj Interliber bio tu negdje 2019., čak ga i nadmašio, rekao je Seid Serdarević, Fraktura.

Među najprodavanijim autorima su nobelovka Annie Ernaux te J.K Rowling s novim Harryjem Potterom, kao i George RR Martin.

- Ove godine u izdanju Lumena izašao je naslov Uspon zmaja, paralelno sa svjetskim izdanjem i izazvao je veliko oduševljenje publike i time postao najprodavaniji naslov na Lumenu, rekla je Vanja Jajić, Lumen.

- Najprodavanija nam je Arsenova biografija, zatim dobro se prodaje Mala od Mile Kekina i Mali princ, te roman Kuća sreće koji je jedan od najvećih hitova, rekla je Ivana Žderić, Profil knjiga.

Čitati ili ne čitati? pitanje je na koje je 44. Interliber jasno odgovorio - čitati!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!