Prve snimke novog postava Moderne galerije

03.02.2021.

15:39

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Moderna galerija, Zagreb

Moderna galerija, Zagreb

Foto: Goran Vranić / Moderna galerija, Zagreb

Moderna galerija najvažnija je muzejska institucija u Hrvatskoj kada je riječ o umjetnosti 19., 20. i 21. stoljeća. Fundus s više od 11 tisuća djela - što je najbogatija zbirka naše umjetnosti novijega doba - jasan je pokazatelj da stalni postav galerije nikako ne može predstaviti sve što obuhvaća to iznimno plodno razdoblje hrvatske umjetnosti. 

Što je odabrao ravnatelj Branko Franceschi, doznali smo ugostivši ga u Vijestima iz kulture uz ekskluzivne snimke novog postava:

Kada je došao na čelo Moderne galerije, Franceschi je odmah rekao da želi prostorno redefinirati prostor galerije i promijeniti način prezentacije postava muzejske zbirke. Svaki ravnatelj nešto je mijenjao pa je bilo zanimljivo doznati što je Franceschi izabrao iz prebogatog fundusa.


- Mi izbjegavamo koristiti sintagmu 'stalni postav' jer je vrlo kontraproduktivna za rad muzejskih institucija. Ja sam na čelo galerije došao u veljači prošle godine i ovo je četvrti postav zbirke, a drugi kronološki, kaže Franceschi.


Pogledajte fotogaleriju s prvim snimkama novog postava Moderne galerije:

Franceschi je odlučio i prekinuti s praksom da svaki novi ravnatelj daje novu hijerarhiju vrijednosti jer je to područje već dobro obrađeno.


- Moja koncepcija ravnateljstva je da sam ja zapravo dirigent koji svima daje glas, tako da su izložbu napravile kustosice muzeja, istaknuo je Franceschi.

Branko Franceshi

Branko Franceshi

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Medijsko predstavljanje u petak


Moderna galerija u petak će medijima službeno predstaviti prvi dio kronološkog postava muzejske zbirke koji obuhvaća razdoblje od 19. stoljeća do 1935. godine.


- Prema koncepciji ravnatelja Branka Franceschija postav su za prvu polovicu drugog kata muzeja odredile referetne kustosice: Dajana Vlaisavljević, Ivana Rončević Elezović, Lada Bošnjak Velagić i Tatijana Gareljić, najavljuju iz Moderne galerije.

Moderna galerija, Zagreb

Moderna galerija, Zagreb

Foto: Goran Vranić / Moderna galerija, Zagreb

Dodaju da je postav 'kontekstualiziran dvojezičnim tekstualnim tabelama u izložbenom prostoru, odnosno, tekstovima o svakom pojedinačnom umjetničkom radu pomoću QR koda koji ih prenosi na zaslon mobitela'.


- Provedbu postava karakteriziraju snažne boje zidova kojima se odjeljuju pojedina razdoblja. Podaci o povijesti muzeja i njegovom sjedištu Vranyczanyevoj palači postavljeni su u auli koja povezuje dva izložbena kata muzeja, ističu iz galerije.

Moderna galerija, Zagreb

Moderna galerija, Zagreb

Foto: Goran Vranić / Moderna galerija, Zagreb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!