Rijeka 2020: odbačena kaznena prijava zbog nabave opreme

19.02.2021.

15:17

Autor: Hina

Otvorenje Rijeka 2020

Otvorenje Rijeka 2020

Foto: Josip Regović / PIXSELL

U potpunosti je odbačena kaznena prijava protiv osoba iz tvrtke Rijeka 2020 za pogodovanje u postupku javne nabave najma pozornice i audiovizualne opreme za potrebe svečanog otvorenja godine Europske prijestolnice kulture u Rijeci, izvijestila je u petak Rijeka 2020.

Policijska uprava primorsko-goranska je u svibnju 2020. godine podnijela kaznenu prijavu protiv šestero osoba iz tvrtke Rijeka 2020 navodeći da su u postupku javne nabave pogodovale tvrtki iz Novog Sada s kojom je sklopljen ugovor za najam pozornice i audiovizualne opreme.


- ŽDO je kaznenu prijavu ustupio USKOK-u, koji je proveo kriminalističko istraživanje, proučio navode iz kaznene prijave, cjelokupnu popratnu dokumentaciju i po obradi donio Rješenje da se kaznena prijava odbacuje, odnosno da su osobe iz tvrtke Rijeka 2020 neosnovano osumnjičene za kazneno djelo, priopćila je tvrtka Rijeka 2020.

Prema rješenju USKOK-a, navodi se u priopćenju, iz rezultata kriminalističkog istraživanja proizlazi da se nije pogodovalo novosadskoj tvrtki, da su članovi povjerenstva u tom natječaju postupali sukladno zakonu i da je ugovor o najmu sklopljen s ponuditeljem čija je ponuda potpuno u skladu s uvjetima iz natječaja.


U priopćenju za javnost ističe se i da je u tom rješenju vidljivo da je policija uz službenu dokumentaciju o javnoj nabavi kaznenoj prijavi priložila i novinske članke o nabavi pozornice i audiovizualne opreme za otvorenje EPK.

'Pokušala se baciti ljaga na ukupni projekt EPK'


- Ova zanimljivost iz Rješenja o odbačaju apostrofira između ostaloga odgovornost medija ne samo u građenju percepcije o određenim temama i kreiranju javnog mnijenja, nego i u neposrednom utjecaju na ljudske živote. Jer, podsjećamo, šestero neosnovano osumnjičenih osoba iz tvrtke Rijeka 2020 proteklih devet mjeseci, znajući da nisu učinili ništa protuzakonito, nosi teret postojanja kaznene prijave koja ih sumnjiči za kazneno djelo, naglašavaju iz tvrtke Rijeka 2020.


Ta je kaznena prijava, kako navodi Rijeka 2020, "dulje vrijeme bila tema kojom se pokušala baciti ljaga na ukupni projekt EPK, a posebice na program svečanog otvorenja".


 Rijeka 2020 naglašava da rješenje nije službeno primila, nego su ga dobile osobe koje su bile kazneno prijavljene.


Na našem YouTube kanalu pogledajte snimku otvorenja Europske prijestolnice kulture - Rijeka 2020:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!