Stoljeće Francuskog instituta – na HRT-u i u MUO

19.02.2021.

19:20

Autor: Hina/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Stoljeće Francuskog instituta

Stoljeće Francuskog instituta

Foto: Damil Kalogjera / HRT

Francuski institut u Hrvatskoj ove godine slavi stotu obljetnicu osnutka uz niz događaja, među kojima je i izložba 'Moda i strip' koja se u zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt otvara na sam dan osnutka Francuskog instituta u Hrvatskoj, 21.veljače, a isti dan na HTV1 u 21,10 sati emitiramo i posebnu emisiju u povodu velike godišnjice 

Prigodni program već je počeo početkom tjedna postavljanjem izložbe fotografija Damila Kalogjere 'Pogled na Francuski institut na prijelazu iz osamdesetih godina' u Medijateci, a o izložbi 'Moda i strip' ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarala je s ravnateljem Francuskog instituta u Hrvatskoj Guillaumeom Colinom koji ih je dočekao u Muzeju za umjetnost i obrt gdje su u tijeku posljednje pripreme za nedjeljnu svečanost:

Posebna emisija na HRT-u


U nedjelju, 21. veljače, u 21,10 sati na Prvom programu HTV-a prikazujemo posebnu emisiju 100 godina Francuskog instituta.


- Francuski institut u Zagrebu slavi stotu godišnjicu svojeg djelovanja, kao prva ustanova tog tipa u jugoistočnoj Europi i jedna od prvih u svijetu. U posebnoj emisiji posvećenoj ovoj obljetnici gostuju ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, francuski veleposlanik u Hrvatskoj Gaël Veyssière, izbornica hrvatske kulturne sezone u Parizu "Croatie la voici" Seadeta Midžić i Thomas Schnabel, ataše za kulturu i zamjenik ravnatelja Francuskog instituta u Zagrebu, najavljeno je iz našeg Odjela kultura.

Dior, Laurent, Mugler na velikoj izložbi 


U Muzej za umjetnost i obrt (MUO) u četvrtak je stigla izložba "Moda i strip" iz francuskog Muzeja stripa, kojom se obilježava stota obljetnica Francuskog instituta u Hrvatskoj.


Ta atraktivna i jedinstvena izložba prikazuje intrigantan odnos svijeta mode i stripa, ističući ulogu i mjesto stripa u svim segmentima umjetnosti, najavljeno je iz MUO. Otvara se 21. veljače, a  moći će se razgledati od 23. veljače do 28. ožujka.

Izložit će se više od stotinu atraktivnih predmeta iz muzejske kolekcije stripova, izvornih strip tabli i crteža, odjeće i modnih dodataka, parfema, tiskanih arhiva i drugih predmeta.


- Svojom originalnošću i nesvakidašnjom tematikom izložba označava važan trenutak u povijesti kulturne uloge stripa, ističe se u najavi.


Izložba je produkcija Muzeja stripa u Angoulmeu, koji čuva više od 14 tisuća originalnih strip tabli i crteža kao i brojnih drugih tiskanih i audiovizualnih predmeta.


Nositelj glavnog vizuala izložbe je remek-djelo američkog karikaturista Georgea McManusa, strip "Bringing Up Father" i njegovi glavni likovi Maggie i Jiggs.

'Moda i strip', detalj plakata

'Moda i strip', detalj plakata

Foto: MUO / HRT

Jedini strip kojeg je nacrtao Yves Saint-Laurent


Zagrebačka izložba predstavit će neke od prvih dizajnerskih crteža proslavljenih dizajnera Yvesa Saint Laurenta, Christiana Diora, Thierryja Muglera, koji svjedoče o važnoj crtačkoj tradiciji unutar francuske visoke mode.


Kao izuzetno atraktivni najavljuju se i radovi američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya među kojima se ističe strip na kojoj Mali Nemo iz serije "Little Nemo in Slumberland" prvi put ljubi princezu Slumberlanda, te nikad viđeni "La Vilaine Lulu" iz jedinog stripa kojeg je nacrtao dizajner Yves Saint-Laurent.


Iz MUO izdvajaju i, iz razdoblja mondrijanovske revolucije, modne skice haljina - slika Yves Saint Laurenta nadahnute radovima slikara Pieta Mondriana. Naime, taj poznati dizajner odao je počast Mondrianu dizajnirajući koktel haljine inspirirane slikarevim apstraktnim platnima.


Među atraktivnijim izlošcima je i originalna Diorova haljina također nastala pod utjecajem devete umjetnosti.


Grafički roman "Jeune Fille en Dior" (Dargaud, 2013.), proslavljene crtačice Annie Goetzinger donosi priču o toj prestižnoj modnoj kući u posljednjem desetljeću Diorova života, od 1947. do 1957. godine, ispričanu kroz nevin i zadivljen pogled mlade novinarke.


Dio izložbe su i lutke od papira koje dolaze s nekoliko odjevnih predmeta i dodataka, a koje će i sami posjetitelji moći odjenuti u različite odjevne kombinacije baš kao što je to činio, primjerice, poznati dizajner Yves Saint-Laurent. On je, kao sedamnaestogodišnjak, izrezivao modele iz modnih časopisa svoje majke i za njih crtao odjevne kombinacije koje su nagovijestile njegove buduće kolekcije.


Na izložbi će se moći vidjeti i radovi ilustratora Edgara P. Jacobsa, jednog od utemeljitelja europskog pokreta stripa, kao i talijanskog umjetnika stripa i ilustratora Lorenza Mattottija čije su ilustracije objavljene u časopisima Cosmopolitan, Vogue, The New Yorker, Le Monde i Vanity Fair.


Izložit će se i odjevni predmeti s apliciranim motivima stripa, kao primjerice majica kratkih rukava s uzorkom super junaka Marvel Comicsa, kaput međunarodno uspješnog dizajnera Jean-Charles de Castelbajaca, tenisice Vans SKS Charlie Brown autora Charles Schulza.

Galerija
Marvel Comics majica, Foto: promo/MUO
Tenisice Vans SKS Charlie Brown autora Charles Schulza, Foto: promo/MUO

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!